Obaman tiedottaja: Trumpin salakuunteluväite täysin väärä

Obaman tiedottajan lausunnosta voidaan päätellä, että Yhdysvaltain oikeusministeriö on saattanut omatoimisesti kuunnella Donald Trumpin puhelimia.

Barack Obama
Barack Obaman kasvokuva
Obama piti viimeisen lehdistötilaisuutensa presidenttinä 18. tammikuuta, kaksi päivää ennen vallanvaihtoa.Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvaltain edellisen presidentin Barack Obaman tiedottaja kumoaa nykyisen presidentin Donald Trmpin väitteet Obaman määräämästä salakuuntelusta.

– Ei presidentti Obama eikä kukaan Valkoisen talon työntekijä ole koskaan määrännyt Yhdysvaltain kansalaiseen kohdistuvaa salakuuntelua. Mikä tahansa päinvastainen väite on yksinkertaisesti virheellinen, sanoi tiedottaja Kevin Lewis.

– Obaman hallinnon perusperiaate oli, etteivät Valkoisen talon työntekijät koskaan puuttuneet millään tavalla oikeusministeriön itsenäisesti johtamiin tutkintoihin.

Presidentti Trump lähetti varhain tänä aamuna useita twiittejä, joissa hän kertoi saaneensa tiedon, että Obama olisi viime vuonna määrännyt häneen kohdistuvan puhelinkuuntelun.

Tiedottajan lausunnon muotoilu ei kumoa sitä mahdollisuutta, etteikö oikeusministeriö olisi omatoimisesti kuunnellut Trumpin puhelimia.

Demokraattipoliitokkojen taholta on vaadittu, että Trump selventää väitteitään. Hänen esikuntansa ei ole toistaiseksi tehnyt niin.

Trumpin tiedottaja kertoi, että presidentti "pitää kokouksia, soittaa puheluita ja lyö palloja" West Palm Beachin golfkartanollaan.

Lähteet: Reuters, AFP