Eläinsuojeluyhdistys vaatii parannusta lakiin: Löytöeläimille tunnistusmerkintäpakko

Suomessa päätyy vuosittain löytöeläintaloihin yli 10 000 kissaa.

eläinsuojelu
Kissa
Löytölemmikki lepäili Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojelukeskuksessa.Jari Kovalainen / Yle

Suomessa päätyy löytöeläintaloihin vuosittain pelkästään kissoja yli 10 000. Tämän luvun päälle tulevat vielä kaikki muut ihmisten hylkäämät tai kadottamat lemmikit, kuten esimerkiksi koirat ja kanit. Löytökissoista vain kymmenen prosenttia palautuu alkuperäiseen kotiin.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen mukaan löytöeläinten heikkoa asemaa helpottaisi, jos niille määrättäisiin tunnistusmerkintäpakko, näin omistajia olisi helpompi jäljittää.

– Löytöeläinten tilannetta parantaisi myös valtakunnallinen eläintietokanta, johon kirjattaisiin kaikkien tunnistusmerkittyjen eläinten tiedot, kertoo Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tiedottaja Erja Veivo.

Tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoitteen avulla lemmikkinsä hylänneet omistajat saataisiin myös tarvittaessa rikosvastuuseen eläimen heitteillejätöstä.

Käytäntö edistäisi lisäksi vastuullista eläimenpitoa ja vähentäisi lemmikkieläimen harkitsematonta hankintaa.

Veivon mukaan muutakin parannettavaa toki löytyy.

– Toivomme, että säädettäisiin myös vastuutaho, joka hoitaisi löytöeläinten kuljetukset, talteenoton, ja että löytöeläinhoidolle määrättäisiin minimitaso.

Tarina voi päättyä myös hyvin

Vaikka monien löytöeläinten kohtalo on karu, tarina voi päättyä myös onnellisesti.

Helsinkiläinen Susanna Tarkiainen sai löytökodista kuusi vuotta sitten uuden ystävän, arviolta kahdeksanvuotiaan Behiran. Kissa löytyi Herttoniemen kaduilta.

– Kissa on sopeutunut todella hyvin uuteen kotiin. Ei ole ollut mitään ongelmia. Se on koko ajan tullut vain ihmisläheisemmäksi ja ihmisrakkaammaksi, Tarkiainen kertoo.

Tarkiaiselle löytökissa oli itsestään selvä valinta.

–Minulla oli sydämessä sellainen ajatus, että haluan kissan ja täällä eläinsuojelukeskuksessa niitä on vaikka kuinka paljon.

Susanna Tarkiainen
Susanna Tarkiainen ja Herttoniemen kaduilta pelastettu Behira-kissa.Jari Kovalainen / Yle