Hyppää sisältöön

Puola haluaa Donald Tuskin väistyvän Eurooppa-neuvoston johdosta

Puola nimitti lauantaina keskustaoikeistolaisen mepin Jacek Saryusz-Wolskin ehdolle tehtävään, vaikka Tuskilla on laaja EU-johtajien tuki jatkokaudelle.

Puola ei tue entistä pääministeriään Donald Tuskia toiselle kaudelle Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi, vaan on asettanut meppinsä Jacek Saryusz-Wolskin ehdolle tehtävään. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Puola on nimittänyt keskustaoikeistolaisen mepin Jacek Saryusz-Wolskin viralliseksi ehdokkaakseen uudeksi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi. Puola on ilmoittanut aiemmin (siirryt toiseen palveluun), ettei se tue entisen pääministerinsä, Eurooppa-neuvoston nykyisen puheenjohtajan Donald Tuskin, valintaa toiselle kaudelle.

Saryusz-Wolski kuuluu samaan Kansalaisfoorumi-puolueeseen (PO), jonka puheenjohtajana Donald Tusk toimi ennen siirtymistään EU-tehtäviin.

Tuskilla on sen sijaan laaja EU-johtajien tuki toiselle kaudelle. Kun Puolan johtavan Laki ja oikeus-puolueen (PiS) edustajat esittelivät vaihtoehtoisen ehdokkaan Tuskin tilalle, EU-diplomaatit ilmoittivat Tuskin tulevan uudelleenvalituksi.

EU-edustajien mukaan keskustelu vaihtoehdosta Tuskille ainoastaan lisää sisäistä kitkaa unionissa, jolla on jo ennestään suuri määrä vaikeuksia uhittelvasta Venäjästä taistelunhaluisiin islamisteihin.

Tuskin kausi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana päättyy toukokuussa. Tulevalla puheenjohtajalla on suuri rooli muun muassa Britannian brexit-neuvotteluissa.

.
.