1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Lehti: Yhdysvallat on luultavasti tuhonnut Pohjois-Korean ohjuksia haittaohjelmilla

Barack Obama määräsi salaisen sabotointiohjelman Pohjois-Korean ohjuskokeita vastaan vuonna 2014, New York Times -lehti kertoo. Valtaosa kokeista onkin epäonnistunut.

Pohjois-Korean julkaisemassa kuvassa on sen mukaan sukellusveneestä laukaistu ballistinen ohjus. Kuva: KCNA / EPA

Yhdysvalloilla on ollut salainen ohjelma Pohjois-Korean ohjuskokeiden sabotoimiseksi, sanomalehti New York Times kertoo (siirryt toiseen palveluun). Lehti perustaa tietonsa muun muassa asevoimien asiakirjoihin, joita se on saanut haltuunsa.

Pohjois-Korean ohjuskokeet ovatkin epäonnistuneet poikkeuksellisen usein vuodesta 2014 alkaen, kun edellinen presidentti Barack Obama hyväksyi sabotaasiohjelman. Keskipitkän matkan Musadan-ohjuksen kokeista jopa 88 prosenttia on mennyt pieleen.

Pohjois-Korean on kerrottu tutkineen jo syksyllä ohjusohjelmansa mahdollista peukalointia. Tällä viikolla on uutisoitu korkeiden tiedustelujohtajien teloituksista, joiden yhteyttä ohjuskokeiden epäonnistumiseen ei tosin tiedetä.

Haittaohjelmia ja tietoliikenteen häirintää

Yhdysvaltojen sabotaasivälineisiin on kuulunut New York Times -lehden tietojen mukaan haittaohjelmia, tietoliikenteen häirintää ja jopa lasersäteitä. Näiden avulla on ollut tarkoitus saada ohjukset hajoamaan tai räjähtämään ennen aikojaan tai syöksymään mereen.

New York Times -lehden näkemissä sotilasraporteissa uutta lähestymistapaa on ylistetty. Yhdysvaltojen hallituksen pyynnöstä lehti ei kuitenkaan julkaise tarkempia tietoja hyökkäyksistä, jotta Pohjois-Korea ei pystyisi estämään niitä.

Pitäviä todisteita kokeiden epäonnistumisen ja sabotaasiohjelman välillä ei siis ole. Ohjelma ei olisi kuitenkaan ennenäkemätön Yhdysvaltojen ja Israelin uskotaan tuhonneen haittaohjelman avulla Iranin salaisen ydinrikastamon laitteita vuonna 2009.

Ohjuskokeet ovat silti jatkuneet

Pohjois-Korean ydinohjelma ja ohjuskokeet ovat edenneet mahdollisesta sabotoinnista huolimatta. Vuonna 2013 se teki ydinkokeen, jonka oli tuhovoima oli suunnilleen Hiroshiman ydinräjäytyksen suuruinen.

Viime kesän jälkeen maa on taas laukaissut onnistuneesti kolme keskipitkän matkan ohjusta. Maan johtaja Kim Jong-Un on uhonnut, että mannertenvälisen ohjuksen kokeileminen on vain ajan kysymys.

Asiantuntijat ovat erimielisiä, kuinka realistinen uhkaus on. Pohjois-Korean pitäisi myös kehittää riittävän kevyt ydinkärki, jota sen ohjukset jaksaisivat kantaa.

Yhdysvaltojen tuore presidentti Donald Trump ilmoitti tammikuussa Twitterissä, ettei ohjuskoe tule tapahtumaan. Hänen konkreettisista suunnitelmistaan Pohjois-Korean ydinohjelman hillitsemiseksi ei vielä ole tietoa.

Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).