1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perussuomalaiset

Politiikan tutkija: Soinin päätös merkitsee perussuomalaisille epävarmuuden ajan alkua

Politiikan tutkija Erkka Railon mukaan Soinin päätös jättää hakematta jatkokautta hyödyttää puheenjohtajan tehtävästä kiinnostunutta europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoa.

Perussuomalaiset
Politiikan tutkija Erkka Railo, Turun yliopisto
Politiikan tutkija Erkka Railo, Turun yliopistoYle

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin tämänaamuinen ilmoitus jättää hakematta jatkokautta puolueen johdossa sysää puolueen epävarmaan tilaan, sanoo politiikan tutkija Erkka Railo. Railo pitää Soinin päätöstä isona yllätyksenä, sillä Soinin on katsottu viihtyneen hyvin ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana.

– Kyllähän tämä perussuomalaisille merkitsee epävarmuuden ajan alkua, Railo toteaa.

Puheenjohtajan vaihtuminen on aina riski puolueelle, etenkin populistiselle puolueelle. Soini on johtanut perussuomalaisia 20 vuoden ajan, mikä Railon mukaan vaikeuttaa entisestään tulevan puheenjohtajan asemaa.

– Sellaista hahmoa, joka pystyisi näin isoihin saappaisiin hyppäämään, ei ole.

Railo pitää todennäköisenä, että valittiinpa puolueen puheenjohtajaksi kuka tahansa, tältä menee vuosia oman asemansa vankistamiseen ja puolueen yhdistämiseen itsensä taakse. Eikä ole itsestään selvää, että uusi puheenjohtaja onnistuu tässä.

Soinin poisjäänti hyödyttää Halla-ahoa

Perussuomalaisista kärkinimistä kiinnostuksensa puheenjohtajan pestiä kohtaan ovat ilmoittaneet europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho. Kumpikaan miehistä ei ole vielä ilmoittanut lopullista päästöstään kisaan lähdöstä.

Railo katsoo, että Soinin päätös hyödyttää Halla-ahoa, joka on jonkin aikaa valmistellut kisaan lähtemistä.

– Hänellä on ehdottomasti selkein ja korkein profiili eri tahoista. Muut potentiaaliset puheenjohtajaehdokkaat ovat vielä olleet varjoissa eivätkä ole uskaltaneet nostaa profiiliaan. Nyt heillä on kiire ottaa Halla-aho kiinni, Railo sanoo.

Halla-ahon puheenjohtajuus työntäisi puolueen selkeästi maahanmuuttovastaiseksi puolueeksi. Tämä voisi herättää vastustusta puolueen maltillisempien jäsenien keskuudessa.

– Toiset ajattelevat niin, että tarvitaan pikemminkin vennamolainen köyhän kansan asialla oleva liike. Maltillisempi populistinen liike, jossa maahanmuuttovastaisuus ei ole tärkein vaan ikään kuin yksi asiassa siellä joukossa.

Mitä käy hallitusyhteistyölle?

Perussuomalaisten puheenjohtajan vaihtuminen ravistelee myös hallitusta. Ulkoministerinä toimiva Soini on ilmaissut toiveensa, että perussuomalaiset jatkaisivat hallituksessa, mutta kesäkuun jälkeen päätös ei ole enää hänen.

Railo arvelee, että hallitusyhteistyö voisi jatkua ilman suurempia ongelmia, jos joku nykyisistä ministereistä tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Terho valittaisiin Soinin seuraajaksi. Jos taas Halla-aho nousee puheenjohtajaksi, hallitusyhteistyö saattaa kariutua.

Tällöin edessä olisi joko hallituksen hajoaminen ja uudet vaalit, tai hallituksen täydentyminen kristillisdemokraateilla ja rkp:llä, Railo sanoo.

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja valitaan kesäkuussa Jyväskylässä. Yle kertoi tammikuussa perussuomalaisten kenttäväen ajatuksia tulevasta puheenjohtajakisasta.

Lue seuraavaksi