Timo Soini liittyi perussuomalaisten edeltäjään, Suomen Maaseudun puolueeseen, jo vuonna 1979, vain 16-vuotiaana. Soini on todennut pitävänsä suurena oppi-isänään ja innoittajanaan SMP:n perustajaa Veikko Vennamoa.
Vuonna 1989 Soini valittiin SMP:n varapuheenjohtajaksi ja 1992 puoluesihteeriksi.

Vuoden 1991 vaalivideossa esiintyi jo hyvin tutunoloinen, mutta nuori Timo Soini.
Perussuomalaiset perustettiin 1995 konkurssiin menneen SMP:n raunioille. SMP sai vuoden 1995 vaaleissa enää yhden kansanedustajan.

Kaksi vuotta myöhemmin Soini valittiin Raimo Vistbackan jälkeen puolueen johtoon, ja ensi kesänä Soinin 20-vuotinen taival puolueen johdossa päättyy.
Vuonna 2000 Soini valittiin kotikuntansa Espoon valtuustoon, 2003 eduskuntaan ja 2009 Euroopan parlamenttiin. Euroopan parlamenttiin Soini lähti maan äänikuninkaana – hän sai 8,9 prosenttia äänistä. Vuoden 2011 vaaleissa Soini palasi Suomen eduskuntaan.
Presidenttiehdokas Soini on ollut kahdesti, vuosina 2006 ja 2012.
Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa perussuomalaiset sai huikean vaalivoiton ja Soini lanseerasi kielenkäyttöön jytky-sanan. Puolueesta tuli kolmanneksi suurin puolue kokoomuksen ja SDP:n jälkeen kansanedustajien määrällä mitattuna. Soinin sutkahduksia on kuultu vuosien varrella niin paljon, että ne saivat oman määritelmänsä – ne ovat soinismeja.
Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaiset nousivat hallitukseen ja Soinista tuli ulkoministeri. Soinin puolue oli nyt maan toiseksi suurin puolue, pääministeripuolue keskustan jälkeen.
Soini vastusti vuosikausia Kreikalle annettavaa tukea ja lainoja, mutta joutui lopulta ministerinä valitsemaan, oman soinisminsa mukaisesti, ruton ja koleran väliltä.

Katolinen Soini ei hyväksy aborttia, vaikka hänen johtamansa puolue kannattaa sitä.

Uutista on päivitetty kello 17.48 lisäämällä siihen neljä arkistovideota.