Aamuyöllä alkanut ilmailualan työnseisaus edellistä laajempi – matkailija, seuraa lentosi tilannetta

Finavian mukaan on vielä epäselvää, kuinka laajat vaikutukset työnseisauksella on.

työtaistelut
Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla sunnuntaina.
Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla sunnuntaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ilmailualan unionin aamukolmelta maanantaina alkaneen työtaistelun ja tukilakkojen vaikutusten odotetaan olevan laajemmat kuin viime perjantaina.

Finavian apulaisjohtajan Heikki Kosken mukaan tilanne oli vielä illansuussa epäselvä.

– Tässä vaiheessa käydään läpi eri lentoyhtiöiden ja maahuolintatoimijoiden kanssa tilannekuvaa huomiselle.

– Lakko on perjantaihin verrattuna laajempi tukilakkojen muodossa. Kyllä se vaikuttaa myös useampaan toimijaan ja lentoyhtiöön sitä kautta, Koski sanoo.

Vaikutukset tuntuvat Helsinki-Vantaalla

Ilmailualan lakko heijastuu Kosken mukaan useampiin lentoyhtiöihin ja lentokenttiin, mutta erityisesti vaikutukset tuntuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä.

– Kun maahuolintaprosessit eivät täydellä vahvuudella ja voimalla pyöri, niin hidastusta on odotettavissa. Se voi näkyä myöhästymisinä.

– On tärkeää, että jos huomenna aamulla on lento, niin seuraa aktiivisesti sekä Finavian että oman lentoyhtiön viestintää. Illan aikana varmaan täsmentyy, tuleeko peruutuksia vai miten kannattaa valmistautua.

Lakko kestää aamuyhdeksään

Lentoliikennealan henkilöstön lakko kestää kestää aamuyhdeksään asti. Ilmailualan työnseisauksia on luvassa myös loppuviikolle, ellei sopua saada syntymään. Seuraava sovittelutapaaminen on sovittu tiistaille.

Lentoyhtiö Norwegianin mukaan sen lentoliikenne Suomesta lähtee aikataulujen mukaan. Finnair puolestaan kertoi aiemmin sunnuntaina, että se joutuu perumaan huomenna kymmenen lentoa työehtokiistan vuoksi.