USA lisännyt joukkojaan Syyrian Manbijissa ja valmistautuu hyökkäämään Raqqaan

Yhdysvallat ja Venäjä yrittävät pitää tukemansa asevoimat erillään, etteivät ne alkaisi sotia keskenään.

Syyria
Karttagrafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvallat on viime päivinä lisännyt sotilaidensa määrää Pohjois-Syyriassa sijaitsevassa Manbijin kaupungissa, josta on tullut Syyrian sisällissodan monimutkaisuuden symboli.

Yhdysvaltain tukema Syrian Democratic Forces (SDF) -ryhmittymä valtasi Manbijin viime vuonna terroristijärjestö Isisiltä. SDF koostuu kurditaistelijoista ja heidän kanssaan liittoutuneista syyrialaisista kapinallisista.

Yhdysvallat haluaa joukkojensa näyttävällä vahvistamisella estää SDF:n ja Turkin armeijan välisen yhteenoton. Turkin tukemat syyrialaiset kapinalliset ovat syksystä alkaen vallanneet Syyrian maaperää Isisiltä Manbijin länsipuolelta.

Turkki pitää kurditaistelijoita terroristeina ja on vaatinut kurdeja vetäytymään Syyriassa Eufratjoen länsipuolelta. Yhteenotto olisi siis mahdollinen.

USA ja Venäjä välittäjinä

Turkki ja SDF ovat samalla kumpikin Yhdysvaltain liittolaisia. Yhdysvaltain mukaan Manbijissa ei olekaan enää kurditaistelijoita, vaan kaupungin hallintoa johtaa arabeista muodostettu Manbijin sotilasneuvosto.

Syyrian armeija teki alkuviikosta oman tukijansa Venäjän myötävaikutuksella sopimuksen SDF:n kanssa muodostaa puskurivyöhyke Turkin tukemien joukkojen ja SDF:n väliin.

Yhdysvaltain Syyriassa olevien joukkojen komentaja kenraaliluutnantti Stephen Townsend kertoo sanomalehti The New York Timesille (siirryt toiseen palveluun), että Syyrian armeijan joukot ovat nyt "kiväärin kantomatkan päässä" Manbijista. SDF:n ja Syyrian armeijan välillä ei ole ollut vihollisuuksia.

Syyrian armeija ei hyväksy sitä, että Turkin tukemat joukot valtaavat sen maaperää, mutta toistaiseksi osapuolet ovat visusti välttäneet keskinäistä yhteenottoa.

Tähtäimessä Raqqa

Kaikkien edellämainittujen asevoimien yhteinen vihollinen on terroristijärjestö Isis. Yhdysvallat ja Venäjä yrittävät pitää keskenään vihamieliset joukot järjestyksessä, etteivät ne alkaisi sotia keskenään, vaan keskittyisivät Isisin lyömiseen.

Vaikka Manbijiin on koottu yhdysvaltalaisia joukkoja, ei niiden kokonaismäärä Syyriassa ole viime kuukausina noussut. Sotilaita on Syyriassa noin 500. Muutos saattaa kuitenkin olla tulossa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sai viime maanantaina käteensä puolustusministeriön ehdotuksen, kuinka Isisin pääkaupunkinaan pitämä Raqqa vallattaisiin. Ehdotuksesta kertoo mm. sanomalehti Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Raju sotilasvoiman lisäys

Lehden mukaan Raqqan valtaamisen käytännössä ainoa vaihtoehto on SDF:n vahvistaminen, jotta sen voimat riittävät valtaamaan Isisin tärkeimmän kaupungin. SDF on viime kuukausina vähitellen tunkeutunut jo noin kymmenen kilometrin päähän Raqqasta.

Syyriaan pitäisi tuoda Yhdysvaltain raskasta aseistusta, mm. tykistöä, joka tukisi SDF:n noin 50 000 miehen vahvuisia joukkoja etäältä. Lisäksi mukana pitäisi olla rintaman läheisyydessä toimivia Yhdysvaltain erikoisjoukkoja, jotka taas tarvitsisivat omat tukiosastonsa.

Turkki vastustaa jyrkästi aseiden toimittamista kurdeille, mutta Yhdysvaltain lienee mahdotonta tässä suhteessa noudattaa Turkin vaatimusta, lehti arvioi. Itse Raqqan kaupunkiin ei silti hyökkäisi kurditaistelijoita, vaan arabeja.

Vaalikampanjassaan Donald Trump lupasi viedä terrorismin-vastaisen sodan uusille rintamille, mm. Syyriaan. Hän on myös antanut presidentin asetuksen, jolla hän suositteli puolustusministeriölle sotilaallisia konflikteja rajoittavien ehtojen löyhentämistä.

Korjaus 6.3. SDF:n nimi korjattu muotoon Syrian Democratic Forces (SDF)