1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Kansa uskoo nousukauteen, HIM lopettaa uransa, Marimekko esittelee kevätmuotia

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Enemmistö julistaa taantuman päättyneen

Selvä enemmistö suomalaisista katsoo, että talousahdinko on jäänyt tältä erää taakse. Kyselyssä tiedusteltiin kantaa väittämään, jonka mukaan taantuma on ohi ja olemme uuden nousukauden alussa. Vastaajista 59 % oli tästä täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Silti moni arvioi edelleen, ettei taantumaa ole kokonaan selätetty.

HIM lopettaa uransa

Suomalainen rock- ja metalliyhtye HIM ilmoitti myöhään sunnuntai-iltana lopettavansa uransa 26 vuoden jälkeen. Yhtye kertoi asiasta Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

Yhtye kertoo päättävänsä uransa kesäkuussa Espanjasta alkavaan jäähyväiskiertueeseen, joka päättyy joulukuussa Lontoossa. Yhtyeen keulahahmo on ollut alusta lähtien laulaja Ville Valo.

HIM-yhtye kuvattuna maaliskuussa 2013. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kova talous ja riitaisat työmarkkinat

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen sanoo Ylen Kova talous -haastattelussa odottavansa vähän huolissaan, kuinka riitaisa työmarkkinasyksystä on tulossa. Elinkeinoelämän keskusliiton irtautuminen yhteisistä sopimuksista on suututtanut työntekijäpuolen, ja ilma on sakeana syytöksiä. Mörttinen seisoo työnantajapuolen ratkaisujen takana ja muistuttaa paikallisen sopimisen tärkeydestä muuttuneessa työnteon ympäristössä.

Pohjois-Korea laukaisi taas ohjuksia

Pohjois-Korea on laukaissut neljä ohjusta. Asiasta kertoivat Etelä-Korean asevoimat ja Japanin hallitus. Uutistoimisto AFP:n mukaan Pohjois-Korea laukaisi ballistiset ohjukset lähes samaan aikaan ja ne lensivät noin 1 000 kilometrin matkan. Japanin puolustusministerin Tomoni Inadan mukaan ohjukset putosivat mereen 300–350 kilometrin päähän maahan rannikosta.

Pohjois-Korea teki edellisen ohjuskokeensa viime kuussa.

Marimekkoa esillä Pariisissa

Marimekko kohahdutti viime viikolla, kun yhtiö ilmoitti, että sen luova johtaja vaihtuu. Pääsuunnittelija Anna Teurnell rekrytoitiin talousvaikeuksien ja plagiointikohujen rasittamaan Marimekkoon vain kaksi ja puoli vuotta sitten todella kovin odotuksin. Teurnellin viimeiseksi jäävä Marimekko-mallisto on esillä Pariisissa. Vastaanottoa odotetaan mielenkiinnolla, sillä kevätmuotinäytös asettaa tavoitteet koko kaudelle.

Marimekon tuotteita Modernia elämää! -näyttelyssä Tennispalatsissa Helsingin taidemuseossa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Aurinkoinen pakkaspäivä luvassa

Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan sää on tänään laajalti poutainen ja aurinkoinen. Etelässä päivää vietetään muutaman asteen pikkupakkasessa. Pohjoisessa pakkasta on päivällä hieman enemmän, noin 5–10 astetta. Katso tarkemmin päivän sää yle.fi/saa.

Kuva: Seppo Haavisto / AOP

Nyt voit seurata paikkakuntasi säätä kätevästi Yle Uutisvahdissa. Lataa maksutta puhelimeesi tästä: http://yle.fi/uutisvahti/