USA:n media selvitti, miten Trumpin salakuuntelu olisi voinut tapahtua – ei juuri mitenkään

Barack Obama ei ole voinut määrätä Donald Trumpia salakuunneltavaksi, sanovat asiantuntijat. Trump on silti voinut päätyä salakuuntelun kohteeksi vahingossa.

Valkoinen talo
58-kerroksinen pilvenpiirtäjä Trump Tower Manhattanilla.
58-kerroksinen pilvenpiirtäjä Trump Tower Manhattanilla.Jason Szenes / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole kertonut, mistä hän on saanut tietonsa siitä, että hänen puhelimiaan olisi salakuunneltu vaalikampanjan aikana. Lauantaina lähettämissään twiiteissä hän syytti edellistä presidenttiä Barack Obamaa salakuuntelun järjestämisestä.

Trumpin lehdistöpäällikkö Sean Spicer esitti tänään sunnuntaina kongressille Valkoisen talon pyynnön suorittaa asiassa tutkinta. Spicer viittasi "huolestuttaviin raportteihin", joiden mukaan Trumpiin olisi kohdistunut "poliittisin perustein aloitettuja tutkimuksia ennen vuoden 2016 vaaleja".

Puhelinkuntelu olisi kohdistunut Trumpin asuinpaikkanaan ja päämajanaan pitämään Trump Tower -rakennukseen New Yorkissa.

Spicer ei vastannut toimittajien kysymyksiin, mistä raporteista tiedot olivat peräisin.

Valkoisen talon apulaislehdistöpäällikkö Sarah Huckabee Sanders puolestaan totesi, että mikäli Trumpin syytökset pitävät paikkansa, olisi se "pahin ylilyönti ja vallan väärinkäyttö, mitä koskaan on nähty".

Turvallisuusjohtaja kiistää ehdottomasti

Presidentti Obaman aikana kansallisesta turvallisuudesta vastannut James Clapper kiistää jyrkästi Trumpin väitteet. Jos sellaista olisi tehty, olisi hän tiennyt siitä, hän sanoo.

– Ehdottomasti, voin kiistää sen, Clapper toteaa.

Obaman lehdistöpäällikkö Josh Earnest huomauttaa, ettei Yhdysvaltain presidentillä ole itsellään valtaoikeuksia määrätä Yhdysvaltain kansalaiseen kohdistuvaa sähköistä tiedustelua.

Presidentti voi määrätä ulkomaalaisen henkilön salakuunneltavaksi, mutta vain siinä tapauksessa, ettei kukaan Yhdysvaltain kansalainen voi samassa yhteydessä joutua kuuntelun piiriin, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Ulkomaantiedustelua?

Jos Trumpiin on kohdistettu puhelinkuuntelua, olisi se asiantuntijoiden mukaan pitänyt todennäköisimmin tehdä ulkomaantiedustelua koskevan lain (Foreign Intelligence Surveillance Act, FISA) perusteella. Laki liittyy terrorismin ja vakoilun estämiseen.

Toinen vaihtoehto salakuuntelun mahdollistamiselle on tavanomainen rikostutkinta. Tämä vaihtoehto edellyttää, että viranomaiset tietävät rikoksen tapahtuneen tai sellaisen olevan suunnitteilla. Tästä ei Trumpin kohdalla liene kysymys.

Sanomalehti Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan FISA-lain perusteella elektronista tiedustelua voidaan tehdä, jos maan hallitus voi osoittaa, että kohteena on ulkovalta tai ulkovallan agentti, ja että kohteena oleva laite - esim. puhelin tai sähköposti - on ulkovallan tai ulkomaisen agentin käytössä.

Näissä salakuuntelutapauksissa toiminnalla on oltava moniportainen suostumus niin kyseessä olevan Yhdysvaltain tiedusteluelimen johdon kuin myös oikeusministeriön taholta.

Vahinko?

Washington Post on haastatellut useita tiedusteluasiantuntijoita Trumpin väitteeseen liittyen. He eivät artikkelissa esiinny nimillään.

Lehden mukaan asiantuntijoiden enemmistö arvelee, että jos Trump todella olisi joutunut salakuuntelun kohteeksi, kyseessä olisi todennäköisimmin muuhun tiedustelutoimintaan liittyvä vahinko.

Esimerkiksi liittovaltion poliisi FBI kuuntelee rutiininomaisesti Venäjän ja Kiinan lähetystöjä. Lisäksi julkisuudessa on lliikkunut tietoja, joiden mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat tutkineet kahden venäläisen pankin toimia.

Asiantuntijoiden mukaan on olemassa pieni mahdollisuus, että Trump Towerista soitetut puhelut olisivat päätyneet tämäntyyppisen seurannan kohteiksi.

Harhautus?

Demokraattipuolueessa Trumpin uutta iskua on pidetty harhautuksena, jonka tarkoituksena on kääntää huomio pois Trumpin hallinnon omista ongelmista.

– Trumpin Valkoisen talon kriisinhallinnan pelikirjassa on sivu, jossa sanotaan että kriisistä pääsee ulos twiittaamalla tai sanomalla jotain pöyristyttävää. Mitä isompi skandaali, sitä törkeämpi twiitti, laukoi Obaman tiedottaja Earnest.

Entinen CIA:n johtaja Leon Panetta oli samoilla linjoilla Trumpin hallinnosta.

– He yrittävät tarkoituksella monimutkaistaa ja peitellä asioita. He yrittävät kaikin keinoin nostaa muita asioita esille, hän pohdiskeli CBS-uutiskanavan haastattelussa.

Lue myös: Trumpin varhaisaamun twiitit: Obama salakuunteli puhelintani

Lähteet: AP, AFP