1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Turkin presidentin natsivertaus raivostuttaa Saksassa – "Diktaattori on seonnut"

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mielestä nyky-Saksa toimii kuten natsi-Saksa estäessään turkkilaisministereiden kokouksia.

Turkkilaislehdessä Merkelistä on tullut natsi. Kuva: Kuvakaappaus Yeni Akit -lehden sivuilta.

Saksalaispoliitikot ovat raivoissaan presidentti Erdoğanin natsipuheista. Turkin presidentti sanoi viikonloppuna, että nyky-Saksa käyttää samanlaisia keinoja kuin natsi-Saksa estäessään turkkilaisministereiden puhetilaisuudet.

Saksassa paikallisviranomaiset ovat estäneet yksittäisiä turkkilaisministereitä pitämästä kampanjatilaisuuksia Saksassa asuvien turkkilaisten parissa. Saksassa on noin 1,4 miljoonaa turkkilaista, jolla on äänioikeus Turkissa.

"Käsittämätöntä puhetta"

Saksan oikeusministerin Heiko Maasin mielestä (siirryt toiseen palveluun) Turkin presidentin puheet ovat käsittämättömiä ja häpeällisiä.

Toiseen päähallitusryhmään kuuluvan kristillissosiaalisen unionin, CSU:n pääsihteeri Andreas Scheuer vaati  Erdoğanilta anteeksipyyntöä. Scheuerin mielestä Bosporin diktaattori on seonnut, tai suistunut raiteilta, kuten hän asian ilmaisi.

Liittokansleri Merkelin kansliapäällikön mukaan Saksa ei hyväksy Erdoğanin puheita, ja hallitus aikoo tehdä asian hyvin selväksi Turkille. Merkelin tiedottaja Steffen Seibert sanoi, että Saksan hallitus haluaa hyvät suhteet Turkkiin, mutta tällä hetkellä maiden välillä on syviä erimielisyyksiä.

Saksassa on jopa vaadittu maahantulokieltoa Turkin presidentille. Oikeusministeri Maasin mukaan kielto ei auttaisi asiaa. Hänen mielestään vaikuttaa siltä, että Erdoğan tietoisesti pyrkii provosoimaan kerätäkseen turkkilaiset taakseen ennen ensi kuun kansanäänestystä presidentin valtaoikeuksista.

Myös jotkut hallitusrintaman sosiaalidemokraattiset poliitikot ovat aiemmin puolustaneet turkkilaispoliitikkojen oikeutta kampanjoida Saksassa.

Turkki syyttää Eurooppaa terrorismin tukemisesta

Turkin ja Saksan välillä on käyty kiihtyvää sanasotaa jo jonkin aikaa. Turkki syyttää Saksaa terrorismin tukemisesta, koska se ei palauta heinäkuun vallankaappausyritykseen osallistumisesta syytettyjä. Monet turkkilaiset diplomaatit ja Nato-upseerit ovat hakeneet turvapaikkaa Saksasta.

Turkin mielestä Euroopan maat suhtautuvat lisäksi liian lepsusti kurdien itsemääräämisoikeuden puolesta taistelevaan Kurdistanin Työväenpuolueen PKK:n kannattajiin.

Viikonloppuna Erdoğan heitti lisää löylyä, kun hän sanoi, että Saksan toiminta ei eroa natsiaikakaudesta. Presidentti sanoi kuvitelleensa, että natsismin aika on ohi, mutta nyt näyttää siltä, että se jatkuukin.

Erdoğan torjui myös Saksan vaatimukset Die Welt -lehden Turkin kirjeenvaihtajan vapauttamiseksi. Erdoğanin mukaan vangittu toimittaja on terroristi.

Myös Turkin oppositio arvostelee

Turkin hallitusta tukeva lehdistö on viime aikoina hyökkäillyt voimakkaasti Saksan kimppuun.

Sunnuntaina Yeni Akit -lehti (siirryt toiseen palveluun)julkaisi muokatun kuvan liittokansleri Angela Merkelistä. Merkelille oli lisätty hihanauha, jossa oli hakaristi. Vastaavia kuvia on ollut liikkeellä aiemmin jopa samassa lehdessä, mutta Turkin presidentin syytökset ovat poikkeuksellisia.

Turkissa myös jotkut oppositiopoliitikot ovat arvostelleet turkkilaisministereiden puhetilaisuuksien estämistä. Mistään kattavasta kiellosta ei ole kyse, vaan päätökset on tehty paikallisesti.

Turkin talousministeri Nihat Zeybekci kävi sunnuntaina puhumassa (siirryt toiseen palveluun) kölniläisessä hotellissa. Sovittelevan oloinen Zeybekci sanoi, että saksanturkkilaiset asuvat maassa, joka on Turkin ystävä. Kölnin kapunginjohtajan mukaan kyse oli yksityistiloissa pidetystä kokouksesta, joten kaupunki ei voinut vaikuttaa tilaisuuden pitämiseen suuntaan taikka toiseen.

Päivitetty 6.3.2016 kello 13.05, lisätty Steffen Seibertin lausunto. Lähteet: AFP, AP