Ennätysliukas maanantai helmikuussa yllätti sairaalat – "Voidaan verrata suuronnettomuuteen"

Maanantaina 20. helmikuuta moni löysi itsensä rähmällään liukkaalta tieltä. Päivä olikin yksi kaikkien aikojen vilkkaimmista HUS:n päivystyksissä.

Helsinki
Liukas sää.
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kaksi viikkoa sitten jää kuorrutti jalkakäytävät ja sai kaduntallaajat liukastelemaan. Päivä toi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n kirurgian päivystyksiin yli 500 potilasta.

Määrä on yli kolminkertainen normaaliin keskivertopäivään verrattuna ja potilastulva täytti sekä odotustilat että leikkaussalit.

– Näin suuren potilasmäärän hoitamista voi pitää toiminnallisesti jo suuronnettomuuteen verrattavana tilanteena. Tilanne saatiin kuitenkin hallintaan normaalin päivittäisjohtamisen keinoin, muun muassa työmäärää lisäämällä, kertoo toimialajohtaja Jarkko Pajarinen, HYKS Tukielin- ja plastiikkakirurgia.

Poikkeuksellisen liukkauden aiheuttama potilasmäärä oli ennätyksellinen HUS:n historiassa. Eniten potilaiden määrä kasvoi Lohjalla ja Hyvinkäällä, mutta myös Töölö, Jorvi, Peijas ja Porvoo kuormittuivat äärirajoille. Vain Raaseporissa potilasmäärä pysyi kohtuullisena.

Hoitajat ja lääkärit tekivät pitkää päivää

Tiistaina potilasmäärä tasaantui, mutta oli yhä tavallista suurempi. Odotusajat leikkauksiin kasvoivat suuren potilasmäärän vuoksi viikon loppua kohden, mutta nekin normalisoituivat viikonlopun tienoilla.

– Leikkaukset saatiin hoidettua lisätyövoimalla ja työpäivää pidentämällä aamu- ja iltavuorojen aikana. Yöllä suoritettujen leikkausten määrä ei juurikaan kasvanut tavanomaisesta, Pajarinen sanoo.

20. helmikuuta oli kiireinen myös Päijät-Hämeen ja Satakunnan sairaaloissa. Esimerkiksi Päijät-Hämeen keskussairaalan Akuutin päivystyksessä liukastumisvammoja oli kyseisen päivän iltana kolminkertainen määrä normaaliin verrattuna.