Erikoinen taksi tarjoaa kyydin jäälle ja rientää apuun tarvittaessa

Kemin edustalla Perämerellä päivystää nyt ensimmäistä talvea Bombardier-lumikiitäjä vuosimallia 1973. Suksilla ja teloilla lumessa liikkuva kiitäjä auttaa myös hätätilanteessa jäällä.

kulkuneuvot
Bombardierin lumikiitäjä eli snow taxi Kemissä.
Perämerellä liikkuva keltainen Bombardier-lumikiitäjä herättää helposti ihmisten huomion.

KemiKemin lumilinnan edustalla on kota ja sen vieressä puinen ilmoitustaulu, jossa on kuvia keltaisesta Bombaridier-lumikiitäjästä. Kota toimii erikoisena taksitolppana ja lumikiitäjä vieläkin erikoisempana lumitaksina.

Nimensä mukaisesti lumikiitäjä liikkuu näppärästi hangessa, eikä sitä tahdo kirkkaan keltaisesta väristään huolimatta erottaa kinoksista. V8-moottori jyrisee voimakkaasti ja lisäksi lumikiitäjän katolle on kiinnitetty vellikello, mitä kuljettaja Hannu Selin kilkattaa Perämeren jäällä huristellessaan.

– Tämä ole mikään hybridi. Polttoainetta nimittäin kuluu puolestatoista litrasta kolmeen litraan kilometrillä, Selin sanoo.

Snow taxin vellikello.
Minna Aula / Yle

Tässä nykyisten moottorikelkkojen esi-isässä on aikoinaan kuljetettu niin postia kuin ihmisiäkin. Posti osti 50-luvulla kanadalaisvalmisteisia Bombardier-lumikiitäjiä Ylä-Lappiin syrjäkylille ja ne oli rekisteröity myös linja-autoiksi.

– Meillä on tässä artikkelikin, missä vanhat postimiehet kertovat, että miesasiakkaat ottivat lapiot käteen ja porukalla kaivoivat lumikissan lumesta, jos se jäi kiinni, Selin sanoo.

Joulupukkikin kävi kateelliseksi

Lumitaksi on tuttu näky Rovaniemellä ja lisäksi se on ilahduttanut turisteja ainakin Ylläksellä ja Levillä. Nyt kun lumikiitäjä on ensimmäistä talveaan partioimassa Kemissä lumilinnan vieressä, on se saanut osakseen jo heti huomiota.

Keltainen väriläiskä vetää väkeä puoleensa ja moni kaivaa puhelimen taskustaan ja näppää kuvia. Jotkut haluavat myös ajelulle. Selin kuljettaa halukkaat Lumilinnan uudelta paikalta sisäsatamaan, missä kyytiläiset voivat käydä Joulupukin satamakonttorilla ja sitten lumitaksi pyyhältää takaisin lähtöpisteeseen.

– Napapiirillä kun olimme Rovaniemellä, niin joulupukki sanoi kerran, että hän on kohta kateellinen kun lumitaksi on kuvatumpi kohde kuin hän, Selin naurahtaa.

Snow taxin eli lumikiitäjän kuljettaja Hannu Selin.
Lumikiitäjän kuljettaja Hannu Selin.Minna Aula / Yle

Lumikiitäjä on ilmoitettu myös avustustöihin. Selin kertoo, että palopäällikkö on käynyt tutustumassa kulkupeliin ja jos jäällä tai esimerkiksi saarissa sattuu onnettomuuksia, lumikiitäjäkin saatetaan soittaa hätiin.

– Tämä on nopeasti paikalla ja aina lämmin, Selin kuvailee.

Lumikiitäjiä on Selinin arvion mukaan Suomessa muutamia. Pari kappaletta löytyy Kemijärven moottorikelkkamuseosta.