Koe uusi yle.fi

Enemmän kuin joka toinen menee läpi Rantasalmen vaalissa - 19 valitaan, 14 jää ilman

Veroprosentin mahdollinen korotus, koulukeskuksen ja päiväkodin investoinnit ja matkailun kehittäminen ovat Rantasalmella ratkaistavia asioita seuraavalla nelivuotiskaudella.

Rantasalmi
Rantasalmen keskustaa halkova katu.
Maria Bonnor / Yle

Puolueet arvioivat Rantasalmen taloutta sanoilla kohtuullinen ja välttävä. Valtapuolue keskustan mukaan tilanne vaatii aktiivista kaavoitus- ja elinkeinopolitiikkaa, jotta kuntaan saataisiin houkuteltua uusia yrityksiä ja työpaikkoja. Puolueen mukaan tarvitaan niin asunto- ja teollisuustonttien tarjontaa kuin koulutuksen kehittämistä ja hyviä vapaa-ajan palveluita.

SDP:n mukaan uusille yrityksille ovat tärkeitä hyvät yhteistyöverkostot niin muihin yrittäjiin kuin viranomaisiin ja koulutuksen järjestäjiin. Vihreät houkuttelisi yrityksiä luomalla toimivan infrastruktuurin.

Rantasalmen tuloveroprosentti on 20,5. Vihreät on valmis veroprosentin nostoon, jos palvelut sitä vaativat. Keskusta ja SDP ovat sitä mieltä, että Rantasalmen ongelmia ei korjata veroprosentin nostolla vaan panostamalla uusien työpaikkojen luomiseen. Se onkin tarpeen, sillä Rantasalmella on tällä hetkellä Etelä-Savon korkein työttömyysaste, 17,2 prosenttia.

Koulukeskuksen saneeraus ja päiväkodin laajennus ovat Rantasalmella työn alla. Tulevina vuosina kunnassa on investoitava keskustan mukaan myös vesi- ja viemärijärjestelmiin sekä sähköisten palveluiden kehittämiseen. SDP:n listalla ovat korkeimmalla terveyskeskuksen sisäilmaongelman korjaaminen, asuntojen saneeraukset ja jopa uusien asuinkiinteistöjen rakentaminen. Vihreät panostaisi matkailuun ja teiden kunnostamiseen.

Keskustan ja vihreiden yhteisenä tavoitteena on, että matkailusta tulisi Rantasalmella ympärivuotista. Kunnan suurin vetonaula on Linnansaaren kansallispuisto, jonka alueella saimaannorppakin viihtyy. Rantasalmella toimii parikymmentä matkailualan yritystä, jotka pääasiassa vuokraavat mökkejä ja muuta majoitusta.

Vuonna 2015 Rantasalmi yksityisti sosiaali- ja terveyspalvelunsa kehitysvammaishuoltoa lukuun ottamatta. Sopimus Suomen Terveystalon kanssa ulottuu vuoteen 2020 saakka, tosin vuonna 2019 sopimuksen toiseksi osapuoleksi vaihtuu Etelä-Savon maakunta.

Kuluvalla kaudella keskustalla on hallussaan yli puolet valtuustopaikoista. Vaikka puolet keskustan valtuutetuista jättää kuntapolitiikan, niin ehdokasasettelun perusteella puolueen voi odottaa säilyttävän valta-asemansa myös tulevalla kaudella. Keskustalla on kaksi kertaa enemmän ehdokkaita kuin millään muulla puolueella. Seuraavaksi eniten ehdokkaita ovat asettaneet SDP ja vihreät.

Rantasalmen valtuuston koko pienenee kahdella valtuutetulla ja on tulevalla kaudella 19. Onko tämä kenties vaikuttanut siihen, että Rantasalmen ehdokasasettelussa on tapahtunut koko Etelä-Savon korkein pudotus? Ehdokkaita on 40 prosenttia vähemmän kuin viime kuntavaaleissa. Heitä on yhteensä 33 henkilöä, siis vain puolitoista kertaa tulevan valtuuston koko. Jokaisella ehdokkaalla on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet tulla valituksi.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Egypti

Analyysi: Egyptin synkkä päivä

Egypti

Suurlähettiläs Egyptin iskusta: Huomattavasti kovempi kuin aiemmat

Orjuus

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän