Mikko Aaltonen Vasemmistoliiton pormestariehdokkaaksi Tampereella

Vasemmistoliitto haluaa Mikko Aaltosen Tampereen pormestariksi. 40-vuotias Aaltonen toimii tällä hetkellä apulaispormestarina.

kuntapolitiikka
Mikko Aaltonen
Mikko Aaltosen pormestariehdokkuus julkistettiin maanantaina Tampereen Keskustorilla.Kai Pohjanen / Yle

Vasemmistoliiton Tampereen kunnallisjärjestö on nimennyt Mikko Aaltosen pormestariehdokkaakseen. 40-vuotias Aaltonen on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri ja hän toimii tällä hetkellä Tampereen apulaispormestarina. Aaltosen vastuulla ovat kaupungin toimintakykyä ja terveyttä edistävät palvelut.

Millaisen pormestarin Tampere Aaltosesta sitten saisi? Antaa ehdokkaan itse kertoa.

– Minusta tulisi maltillinen pormestari, joka ajattelisi kaikkien tamperelaisten etua – toki ennen kaikkea heikoimpien tamperelaisten. Kun parannamme heikoimmassa asemassa olevien asemaa, se hyödyttää kaikkia, hän sanoo.

Tampereelta kotoisin oleva Mikko Aaltonen on istunut Tampereen kaupunginvaltuustossa kaksi kautta, vuodesta 2009 lähtien. Hän on Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Aaltonen on valmistunut Tampereen yliopistosta. Hän on toiminut muun muassa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön talouspäällikkönä ja Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteerinä.

Edellisiä kunnallisvaalikamppailuja ovat Tampereella värittäneet pormestaripelin lisäksi isot rakentamishankkeet. Tällä vaalikaudella kaupungissa on päätetty muun muassa Rantatunnelin ja raitiotien rakentamisesta. Tuore pormestariehdokas toivoo, että tulevissa vaaleissa keskiöön nousisivat toisenlaiset asiat.

– Toivoisin, että puhuisimme kaupunkilaisten palveluista, työllisyydestä ja koulutuksesta. Koulutukseen on valtion taholta kohdentunut sellaisia säätöjä, että nyt ollaan aika vaikeassa tilanteessa, Aaltonen sanoo.

Demarit eivät halua henkilövaalia

Ennen Vasemmistoliittoa pormestarikisaan ovat Tampereella ehtineet lähteä jo Vihreät, jotka ovat ilmoittaneet pormestariehdokkaakseen apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäen, ja Tampereen puolesta yhdistys, jonka ehdokas on yrittäjä Veikko Vallin.

Tampereen kokoomuksen hallitus tukee istuvan pormestarin, Anna-Kaisa Ikosen jatkokautta ja Ikonen on itsekin ilmoittanut olevansa halukas jatkamaan tehtävässä myös vaalien jälkeen. Sen sijaan SDP ei halua nimetä ehdokasta.

– Emme halua käydä pormestarivaalia vaan haluamme käydä kuntavaalit. Tämä linjaus oli meillä neljä vuotta sitten ja saman linjan olemme päättäneet pitää nytkin, sanoo sosialidemokraattisen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Atanas Aleksovski.

– Valtuusto valitsee pormestarin. Siinä mielessä ehdokkaan asettaminen ei ole tarpeen.

Vasemmistoliiton tuore pormestariehdokas ymmärtää hyvin sosialidemokraattien näkemyksen. Myös vasemmistoliitossa pohdittiin ehdokkaan nimeämistä pitkään.

– Me päädyimme nyt tähän ratkaisuun, että kaupunkilaiset äänestäessään tietävät meidän pormestariehdokkaan eikä sitä tarvitse arvuutella. Samalla pääsemme kommentoimaan asioita tällä tapaa muiden joukossa paremmin, Mikko Aaltonen kertoo.

– Demarit noudattavat sitä ajatusta, joka useilla tamperelaisille puolueilla oli alunperin. Että koitettaisiin välttää henkilövaalia ja käytäisiin vaalit asiateemoilla. Aika näyttää, onko se hyvä vai huono päätös.