Perussuomalaisten Sampo Terho ilmoittautui puheenjohtajakisaan

Puolustusministeri Jussi Niinistö ei ole mukana kisassa. Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho panttaa kantaansa.

politiikka
Sampo Terho
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho Helsingissä maanantaina. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtajakilpailu on täydessä vauhdissa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ilmoitti, että hän on mukana puheenjohtajakisassa. Terho kertoi asiasta perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa. Hän lupautui myös puolueen presidenttiehdokkaksi, mikäli tulee valituksi puheenjohtajaksi.

Puolustusministeri Jussi Niinistö ei lähde puheenjohtakisaan. Niinistö on työmatkalla Brysselissä. Hän tukee puolueenjohtajaksi Sampo Terhoa. Terho ja Niinistö ovat vanhoja ystäviä.

Terho otti heti kättelyssä kantaa turvapaikkapolitiikkaan ja Suomen EU-jäsenyyteen. Hän haluaa järkiperäistä keskustelua siitä, mitkä ovat EU-jäsenyyden toteennäytetyt edut ja haitat. Hän väläytti myös Suomen eroa EU:sta.

– Olen avoin sille vaihtoehdolle, että perussuomalaiset vaativat seuraavissa eduskuntavaaleissa Ison-Britannian tyylistä kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä, Terho sanoi.

Terho on lähtenyt politiikkaan alunperin vaikuttaaksen maahanmuuttopolitiikkaan. Siinä asiassa mielipide ei ole muuttunut.

– Maahanmuuttopolitiikassa pidän keskeisenä, että Suomi poistaa perusteettomat vetotekijät, jotka houkuttelevat Suomeen turvapaikanhakijoita.

Kun Terholta kysyttiin, mitä eroja on Halla-ahossa ja Terhossa, hän totesi:

– Halla-aho on tohtori, minä olen maisteri. Hän asuu Eirassa, minä asun Töölössä. Loppujen lopuksi olemme aika lähellä toisiamme. No, ehkä minä olen paremmin perehtynyt talousasioihin.

Maltillinen maahanmuuttokriitikko

Sekä Halla-aho että Terho ovat maahanmuuttokriittisiä. Terho painottaa kuitenkin sanaa maltillinen.

Sampo Terho kertoi, että hän aikoo ottaa hallituksessa painavan salkun, mikäli hän tulee valituksi. Hän ei ottanut kantaa siiihen, onko se ulkoministerin salkku.

Soini ilmoitti lähdöstään sunnuntaina blogissaan (siirryt toiseen palveluun). Soini aikoo johtaa perussuomalaisia kesäkuun puoluekokoukseen asti. Hän on kuitenkin halukas jatkamaan ulkoministerinä. Soini ei aio ainakaan toistaiseksi aio asetettua yhdenkään ehdokkaan taakse.

Puheenjohtakisaan on ehtinyt ilmoittautua myös perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri. Meri on ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Halla-aho panttaa kantaansa

Nyt odotetaankin, mitä tekee perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho. Hän on ilmoittanut harkitsevansa ehdokkuutta. Halla-aho lupaa kertoa kantansa tällä viikolla, viimeistään ensi maanantaina. Halla-ahoa on pidetty yhtenä vahvimmista Soinin seuraajaehdokkaista.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela kertoi maanantaina, ettei lähde mukaan puheenjohtajankilpailuun. Lohela ilmoitti tukevansa Sampo Terhoa.

Myös työ- ja oikeusministeri Jari Lindström toisti maanantaina, ettei ole kiinnostunut puolueen puheenjohtajuudesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja valitaan kesäkuussa Jyväskylän puoluekokouksessa. Äänestykseen voivat osallistua kaikki, jotka ovat maksaneet jäsenmaksun ja jotka on hyväksytty puolueen jäseniksi ennen puoluekokousta.