Paperialalle kova tunku – yli tuhat ihmistä haki oppiin UPM:n tehtaille

Koulutusohjelmaan valittiin 27 henkilöä, jotka saavat paperimiehen ammattitutkinnon kahdessa vuodessa.

paperityöntekijät
UPM:n Kymin Sellutehdas Kuusankoskella.
UPM:n Kymin Sellutehdas Kuusankoskella. Martti Kainulainen / Lehtikuva

UPM jatkaa sellu- ja paperialan työntekijöiden kouluttamista tehtaillaan. Kymin tehtaalla Kuusankoskella koulutetaan seuraavan kahden vuoden aikana seitsemäntoista uutta prosessi- ja kunnossapitoammattilaista. Kaukaan tehtaalla Lappeenrantaan koulutettavia on kymmenen.

UPM sai maaliskuussa alkavaan koulutukseen yhteensä 1026 hakemusta. Koulutukseen haettiin viime syksynä.

Metsäyhtiön Tulevaisuuden ammattilainen -koulutusohjelma tähtää kouluttamaan monipuolisia sellu- ja paperialan osaajia. Koulutusohjelma antaa valmiudet toimia prosessi- ja kunnossapitotehtävissä yhtiön eri sellu- ja paperitehtailla. Koulutettavat valmistuvat kahdessa vuodessa paperiteollisuuden ammattitutkintoon.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että koko UPM:n ja toisaalta Kymin sekä Kaukaan tehtaiden erityistarpeisiin räätälöity koulutus on koettu mielekkääksi ja toimivaksi tavaksi löytää sitoutunutta ja taitavaa uutta henkilökuntaa.

Edellinen kurssi alkoi vuonna 2014, ja koulutusohjelmasta valmistui viime keväänä noin 40 henkilöä, jotka lähes kaikki työskentelevät tehtailla. Lisäksi UPM kouluttaa erikseen myös esimiestehtäviin. Parhaillaan meneillään olevassa esimieskoulutuksessa on kuusi opiskelijaa. UPM pyrkii palkkaamaan kaikki osallistujat vakituiseen työsuhteeseen.

Tulevaisuuden ammattilainen -koulutusohjelmassa työssäoppiminen on palkallista, ja lähiopetusjaksoilta maksetaan oppisopimuspäivärahaa. UPM järjestää koulutuksen yhteistyössä Saimaan ammattiopiston Sampon kanssa. Oppisopimusohjelmana toteutettava koulutus on kaksivuotinen.

Ohjelmaan nyt valituilla on jo ammatillinen perustutkinto, esimerkiksi sähkö-, automaatio-, kone-, auto- tai prosessitekniikasta.