Jopa 750 euron maksu kuntavaaliehdokkaalle – puolueiden ehdokasmaksuissa suuret erot

Kuntavaaleissa ehdokasmaksuja kerätään useammin suurissa kaupungeissa kuin pienillä paikkakunnilla.

kuntavaalit
Sadan euron seteleitä
Eri puolueiden ehdokasmaksut vaihtelevat kuntavaaleissa nollasta eurosta useisiin satoihin euroihin.Jyrki Lyytikkä / Yle

KajaaniSuomen kuntiin valitaan uudet kuntapäättäjät kuntavaaleissa. Puolueyhdistykset rahoittavat vaalikampanjointia muun muassa ehdokkailta perittävillä maksuilla.

Ehdokasmaksua kerätään likipitäen kaikissa suurissa puolueissa, mutta maksun kerääminen riippuu puolueyhdistysten rahatilanteesta. Esimerkiksi monissa Vihreiden paikallisyhdistyksissä kerätään ehdokasmaksuja yhteisen kuntavaalikampanjan tekemiseen.

– Vihreät yhdistykset ovat useimmissa kunnissa erittäin vähävaraisia. Vihreillä ei ole rikkaita rahoittajia, rakennusliikkeitä, säätiöitä tai yhteisöjä kummisetinään, kertoo puoluesihteeri Lasse Miettinen.

Kaupungit vievät aina enemmän rahaa vaalikampanjassa.

Lyyli Pokela

Esimerkiksi Oulussa Vihreiden ehdokasmaksu on porrastettu niin, että alin maksu on sata euroa, seuraava 450 euroa ja ylin maksu 750 euroa. Ehdokas valitsee näistä kolmesta haluamansa summan ja mainontaa toteutetaan sen mukaisesti. Sen sijaan Kainuussa Vihreät luopuivat ehdokasmaksuista kuntavaaleissa, vaikka maksua kerättiin eduskuntavaaleissa.

– Täällä ei ole kovin suurta tunkua listoille, joten katsoimme, että se on turha. Ymmärrän kyllä, miksi ehdokasmaksu on käytössä isoissa kaupungeissa. Siellä pikemminkin kysymys on siitä, pääseekö listoille kuin siitä, että saadaan listoille ihmisiä. Uskon, että ennen kaikkea maksulla halutaan vakuuttua, että ehdokas on tosissaan, sanoo Kainuun Vihreiden puheenjohtaja Karl Kunnas.

Kunnaksen mukaan Kainuussa Vihreiden paikallisyhdistysten suurin tulonlähde on niin sanottu puoluevero. Ehdokassopimuksen mukaan luottamustehtävistä maksettavista kokouspalkkioista tai muista korvauksista paikallisyhdistys kuorii 20 prosenttia päältä.

– Sillä tavalla keräämme vaalien välillä varoja seuraavaan vaalikampanjaan, jotta ei tarvitse ottaa ainakaan heti velkaa, Kunnas toteaa.

Haastajalle ehdokasmaksu tarpeen

Myös osa Keskustan ja Kokoomuksen kunnallisjärjestöistä ja -yhdistyksistä kerää ehdokasmaksua kuntavaaleista aiheutuvien yhteisten kulujen kattamiseen. Keskustassa maksu vaihtelee muutamasta kympistä 150 euroon, Kokoomuksessa muutamasta kympistä muutamaan sataan euroon.

– Erityisesti suurissa kaupungeissa, joissa Keskustalla ei ole vielä montaa valtuutettua eikä siitä syystä kerry luottamushenkilömaksuja, ehdokasmaksu on erittäin tarpeellinen lähdettäessä haastamaan valtapuolueita Kokoomusta ja SDP:tä, perustelee Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.

– Kaupungit vievät aina enemmän rahaa vaalikampanjassa. Kajaanissa ja Kuhmossa maksu on 50 euroa, muutamassa Kainuun kunnista maksu on pienempi ja neljässä maksua ei ole lainkaan. Päätökset maksun keräämisestä on tehty taloudellisista syistä, jatkaa Keskustan Kainuun piirin toiminnanjohtaja Lyyli Pokela.

Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2017.
Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2017.Jani Ilola / Yle

Kainuun Kokoomus tukee kuntavaaliehdokkaiden vaalikampanjaa myös taloudellisesti eikä ehdokasmaksujen keräämiselle ole tarvetta, kertoo järjestösihteeri Miariikka Tervonen.

– Toteutamme kampanjan Kainuun tasolla, maksamme yhteisiä lehti-ilmoituksia ja järjestämme vaalitapahtumia. Jokainen ehdokas käyttää myös omaa aikaansa ja tekee mahdollisesti omaa kampanjaansa, joka kustantaa heille jotakin.

SDP:ssä osa kunnallisjärjestöistä kerää maksua ehdokkailta yhteismainonnan hoitamista varten, mutta sitä ei ole katsottu valtakunnallisesti tarpeelliseksi. Esimerkiksi Kainuun Demarit ei maksua kerää, sanoo puheenjohtaja Jussi Tolonen Hyrynsalmelta.

– En edes muista, että puolueessa olisi kerätty koskaan niin sanottua kynnysrahaa ehdokkaaksi pääsemiseksi. Isoilla paikkakunnilla se on verrattain yleistä puolueesta riippumatta, mutta täällä käytämme yhteismainontaan esimerkiksi jäsenmaksuja.

Ehdokasmaksu saattaisi vaikeuttaa ehdokkaiden saantia ja etenkin heikommassa taloudellisessa asemassa olevien lähtemistä ehdokkaaksi.

Mikko Rekimies

Perussuomalaisten paikallisjärjestöissä ehdokasmaksua ei pääsääntöisesti kerätä. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, ettei maksun kerääminen ole puolueelle perinteinen tapa toimia, joten puoluetoimistolla ei ole keskitettyä tietoa siitä, mitkä yhdistykset ovat ehdokasmaksua keränneet.

– Olen kuullut, että Helsingin yhdistyksellä olisi näissä vaaleissa ehdokasmaksu. Perussuomalaisilla on kattava palveluvalikoima ehdokkaille, joten omaa rahaa vaalityöhön tarvitaan usein vähän. Kuntavaalit ovat sellaiset, joissa ehdokkaan taloudellisella tilanteella ei saa olla vaikutusta osallistua ehdokkaana vaaleihin.

Ehdokasmaksulle suora ei

RKP, Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit rahoittavat kuntavaalikampanjansa ehdokasmaksujen sijaan muilla keinoin.

– Meillä ei ole sellaista perinnettä, vaan paikallisosastot keräävät varoja yhteisilmoitteluun edellisen valtuustokauden aikana, yleensä luottamushenkilömaksujen kautta, kertoo RKP:n puoluesihteeri Fredrik Guseff.

Äänestäjä tiputtaa vaalilipuketta uurnaan äänestyspaikalla.
Kuntavaaleissa valitaan kuntiin uudet päättäjät.Yle

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppänen puolestaan katsoo, että ehdokasmaksu on demokratian vastainen, koska se käytännössä rajaa vähävaraisten osallistumismahdollisuutta.

– Jo tällä hetkellä yhteiskunnassa ongelman luo se, että vaalimenestys edellyttää usein verrattain korkeaa vaalibudjettia. Koko demokraattisen päätöksentekojärjestelmän ydin on ja täytyy olla, että kaikki voivat olla potentiaalisesti päättäjiä.

On aivan eri asia, kampanjoiko ehdokas esimerkiksi Helsingissä vai Lemillä.

Janne Pesonen

Kristillisdemokraattien puoluehallituksen suositus on, että ehdokasmaksuja ei olisi. Puolueen järjestöpäällikkö Mikko Rekimies sanoo, että puolueen ehdokkailta ei kerätä missään kunnassa ehdokasmaksuja kuntavaaleissa.

– Ehdokasmaksu saattaisi vaikeuttaa ehdokkaiden saantia ja etenkin heikommassa taloudellisessa asemassa olevien lähtemistä ehdokkaaksi. Myös heitä tarvitaan kuntapäättäjiksi ja myös heillä pitää olla mahdollisuus päästä kunnanvaltuutetuksi.

Maksulla ei vaikutusta listojen täyttymiseen

Puolueet vahvistavat ehdokaslistansa torstaina. Ehdokasmaksua keräävistä puolueista vakuutetaan, ettei maksulla ole ollut ehdokkaiden saamiseen liiemmin vaikutusta. Esimerkiksi Oulun Vihreiden ehdokaslista on täysi. Kainuussa maksun vaikutukseen suhtaudutaan varovaisemmin.

– Uskon, että ehdokkaiden löytyminen olisi hankaloitunut, mutta ei niinkään varallisuuden takia, koska ehdokasmaksuista on mahdollisuus hakea vapautusta. Vihreissä on paljon ihmisiä, jotka sanovat, että raha ei saa ratkaista eli ehdokasmaksu olisi periaatteessa heidän ajatustapaansa vastaan, pohtii Kainuun Vihreiden puheenjohtaja Karl Kunnas.

Uskon, että ennen kaikkea sillä halutaan vakuuttua siitä, että ehdokas on tosissaan.

Karl Kunnas

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen sanoo, että vaalikampanja maksaa joka tapauksessa jotakin, mikäli ehdokas haluaa esimerkiksi ostaa maksettua mainontaa ja tehdä itseään näkyväksi.

– Kustannustaso riippuu tietysti paikkakunnassa. On aivan eri asia, kampanjoiko ehdokas esimerkiksi Helsingissä vai Lemillä. En usko, että ehdokasmaksu vaikuttaa suuresti päätökseen lähteä ehdolle. Rahalle saa kuitenkin vastinetta.

Keskustan monissa kunnallisjärjestöissä nuorten, opiskelijoiden ja eläkeläisten maksu on puolet asetetusta. Joissakin kunnallisjärjestöissä ehdokasmaksusta on vapautus perustelluista syistä.

– Ongelmia ei ole ollut. Meillä on lähtenyt ehdokkaaksi 15 nuorta, ainoastaan Suomussalmelle emme saaneet yhtään alle 30-vuotiasta ehdokasta. Jokaisessa kunnassa on kuitenkin hyvä pöhinä, joten olen tyytyväinen, sanoo Keskustan Kainuun piirin toiminnanjohtaja Lyyli Pokela.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 29. päivä maaliskuuta ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9. huhtikuuta.

Tänään tiistaina nähdään Ylen ensimmäinen eduskuntapuolueiden puheenjohtajatentti. Puolitoistatuntinen suora lähetys Pasilan studiolta Helsingistä alkaa Yle TV1:ssä kello 21.00. Juontajina ovat Jan Andersson ja Seija Rautio.

Tarkennettu 7.3.2017 klo 15.28: Oulun Vihreillä on käytössään kolme eri suuruista maksua: 100, 450 ja 750 euroa.