Rovaniemelle suunnitteilla 100 miljoonan Joulumaa – mukana yritysjohtajia Oulun ja Lahden seudulta sekä Mato Valtonen

Lappilaisille yrityksille uusi Joulumaa tuli täytenä yllätyksenä.

Lapin matkailu
Turistit vierailemassa Joulupukin Pajakylässä Rovaniemen Napapiirillä
Vesa Vaarama / Yle

Rovaniemen pohjoispuolelle, Napapiirin läheisyyteen suunnitellaan uutta elämyspuistoa hotelleineen. Hankkeen nimi on suomalaisille ja lappilaisille tuttu: Joulumaa.

Kyseessä on valtava matkailuhanke, johon parhaillaan haetaan kotimaisilta yrityksiltä noin sadan miljoonan euron rahoitusta.

Hankkeen taustalla on useita suomalaisia yrityksiä, joiden nimistä toistaiseksi tiedetään ainoastaan hankkeen ohjausryhmän jäsenet, kempeleläinen Lehto Oy:n liiketoimintajohtaja Asko Myllymäki ja lahtelainen Tukkuliike Siitari Oy/Ninja:n Ari Siitari. Ohjausryhmässä ovat mukana myös Mato Valtonen ja Rovaniemen Kehitys Oy:n Heikki Kontiosalo.

Rovaniemen Kehityksen varatoimitusjohtaja Heikki Kontiosalo kertoo aloituksen tulleen suomalaisilta yrityksiltä, joilta ei ole jäänyt huomaamatta Lapin matkailun hurja nousuvire.

– Tämän hetkinen matkailijavirta ja sen kasvu on ollut yhtenä suurena tekijänä, että tämä hanke on lähtenyt eteenpäin. Nähdään että Suomi ja Lappi on turvallinen käyntikohde ja meillä on tarjota jotain sellaista mitä Disneylandit ja muut huvipuistot eivät pysty tarjoamaan, Kontiosalo kertoo.

Kontiosalon mukaan pyrkimyksenä on rakentaa elämyspuisto, jossa sisältönä olisi aitoja Lapin elementtejä.

– Tähän mennessä kiinnostus hanketta kohtaa on ollut huikea. Isot yritykset ovat lähdössä mukaan. Yritykset kertovat itse tästä omalla aikataulullaan, Kontiosalo sanoo.

Lappilaiset matkailuritykset hämillään

Joulumaata markkoidaan Suomi 100 -hankkeena Napapiirille, Rovaniemelle.
Tällä kirjeellä Joulumaa-hankkeen ohjausryhmä lähestyy yrityksiä.kuvakaappaus

Lappilaiset saivat tietää Joulumaa-hankkeen olemassaolosta vasta viime viikolla luottamuksellisella kirjeellä, jossa valikoiduille yrityksille tarjotaan mahdollisuutta osallistua jättihankkeeseen. Kirje on aiheuttanut Lapin matkailuyrityksissä paljon kysymyksiä ja hämmennystä.

– Joulumaan kokoluokka on sen verran iso, että maa-aluetta on katsottu Rovaniemen pohjoispuolelle, josta voisi löytyä riittävä iso alue.

Eikö siellä Napapiirillä ole jo yksi joulumaa?

– Napapiiri on Napapiiri ja se tulee säilymään ja sitä tullaan kehittämään edelleen. Joulumaa ei ole vaihtoehto Napapiirille vaan lisä. Matkailijoiden vaatimustaso tulee nousemaan ja Joulumaan toimijat haluavat tuoda uusia elämyksiä ja vaihtoehtoja tälle meidän nykyiselle Napapiirille.

Heikki Kontiosalo kertoo, että Joulumaan sisällöstä päättävät lopulta siellä toimivat yritykset mutta selvittelyssä on jo ollut alueellinen verovapaus, jos se lainsäädännöllisesti on mahdollista, ja e-kansalaisuus.

Joulumaahan olisi tulossa hotelleja, ohjelmapalveluja, kulttuuritarjontaa, puhdasta luontoa ja koettavaa ympäri vuoden.

– Näistä yrityksistä, jotka sijoittavat tähän ja pyörittävät liiketoimintaa, tulee se lopullinen sisältö. Mutta pääasia tässä hankkeessa on tavoite pitää tämä suomalaisissa käsissä ja suomalaisena hankkeena.

Konkreettista Joulumaa-hankkeessa on tässä vaiheessa kaksi laajaa maa-aluetta, jotka on varattu Napapiirin alueelta.

Varsinaiseen rakentamiseen menee vielä vuosia, sillä nyt haetaan aiheesta kiinnostuneita yrityksiä mukaan. Joulumaa on Suomi-100 hanke.