1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. lintuharrastus

Komea vieras Siperiasta: Mustakaularastas vetää lintuharrastajia Hattulaan

Harvinainen lintuvieras kaukaa idästä on viihtynyt jo muutaman päivän pihlajanmarjaruokinnalla Parolassa.

Noin räkättirastaan kokoinen mustakaularastas nautiskelee pakkaspäivänä pihlajanmarjoja Hattulassa. Kuva: Jari Pasuri

Lintuharrastaja Jari Pasuri Riihimäeltä onnistui saamaan mustakaularastaasta kuvan sunnuntaina Hattulassa. Lauantaina yli neljän tunnin etsintä ei tuottanut tulosta linnun kadottua lähistön pihoille, mutta sunnuntaina rastas saapui ruokailemaan pihlajanmarjoille, joita oli laitettu tarjolle.

– Se oli omakotitaloalueella Parolassa, talon pihapiirissä, missä on vanhoja omenapuita. Noin kymmenkunta lintuharrastajaa oli tuolloinkin paikalla, kertoo Pasuri.

Pasuri on havainnut mustakaularastaan aiemminkin Suomessa, sillä sitä on tänä talvena havaittu myös Helsingissä, Kajaanissa ja Keuruulla.

– Hattulan linnulla on erityisen hieno aikuisen koiraan höyhenpuku. Muut havaitut linnut ovat olleet ehkä viime kesän koiraita.

Harhailija Siperiasta

Mustakaularastas tupsahti Kanta-Hämeeseen vasta toista kertaa havaintohistoriassa. Edellinen havainto mustakaularastaasta Kanta-Hämeessä oli sekin Hattulasta vuodelta 1871. Se on myös ensimmäinen lajista tehty havainto Suomessa.

Myös lintuharrastaja Martti Raekunnas Hämeenlinnan Iittalasta kävi Hattulassa rastaan houkuttamana. Hän kertoo, että rastaan aiempi visiitti Kanta-Hämeeseen liki 150 vuotta sitten päättyi linnun kannalta huonosti.

– Silloin lintuja harrastettiin ampumalla niitä eli tuo vanhan linnun nahka on Helsingissä Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa muistona tällaisesta lajista.

Mustakaularastaita nähdään Suomessa lähes vuosittain. Lajin pesimäalue on Siperiassa ja muutama yksilö harhautuu Suomeen syksyllä ja talvella. Hattulan mustakaularastaasta on jo kirjattu lauantaista alkaen useita havaintoja Tiira (siirryt toiseen palveluun)-lintutietopalvelussa.

Komea koiras kiinnostaa

Hattulassa mustakaularastas viihtyy pihlajanmarjaruokinnalla. Komealla koiraalla on hyvin vaalea vatsa ja musta rinta ja kurkku. Selkäpuoli on yksivärisen ruskeanharmaa. Lintu on suunnilleen räkättirastaan kokoinen.

– Se viihtynee täällä niin kauan kuin lumet säilyvät, pakkasten loputtua se todennäköisesti häviää ruokintapaikalta, arvioi Raekunnas.

Harvinainen lintu on Hattulassa lintuharrastajien mielenkiinnon kohteena.

– Eilen jalkakäytävällä porukat seisoivat kameroiden ja kaukoputkien kanssa. Palvelu oli hyvää myös satunnaisille ohikulkijoille, eli hekin pääsivät kaukoputkesta kurkistamaan harvinaisuutta.

– Kaikki eivät tykkää, että pihoihin tuijotellaan kadulta, mutta tässä ovat ihmiset suhtautuneet harrastajiin tosi ystävällisesti, Raekunnas kehuu.