Kansanedustaja tuohtui Juha Sipilän valinnoista Veikkauksen hallitukseen: "Hän käveli tässä demokratian yli"

Kokoomuksen loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen myöntää auliisti olevansa pettynyt sitä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei valinnut häntä Veikkauksen hallitukseen. Heinonen katsoo, että pääministeri ei noudattanut demokratian pelisääntöjä.

Veikkaus
Timo Heinonen
Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on pettynyt tultuaan sivuutetuksi Veikkauksen hallituspaikalta.Antti Ruonaniemi / Yle

Pääministeri Juha Sipilän valinnat rahapeliyhtiö Veikkauksen hallitukseen ovat herättäneet poliittisen kohun. Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne on julkisuudessa ollut ärtynyt siitä, että Sipilä nimitti Jutta Urpilaisen (sd.) Veikkauksen hallitukseen kysymättä asiaa demareiden johdolta.

Kokoomuksessa puolestaan ihmetellään, että puolueen ehdottama Timo Heinonen ei kelvannut Sipilälle, vaan pääministeri nimitti hallitukseen Harry Harkimon (kok.).

– Hän käveli tässä demokratian yli. Itse olen pettynyt, tilittää sivuutettu Timo Heinonen.

Helsingin Sanomien jutussa (siirryt toiseen palveluun) pääministeri Juha Sipilä on kertonut, että kokoomus toi esille kolme nimeä, josta yksi oli Heinonen ja toinen Harkimo. Heinonen pitää Sipilän puheita outoina.

– Jos joku haluaa puhua tällaista totuutta, niin puhukoot. Kokoomus toi pöytään yhden nimen hallitukseen, joka olin minä. Pääministeri Sipilä on tuonut oman kaverinsa ja ehdokkaansa eli Harry Harkimon. Tässä on vain haluttu hämmentää tätä julkisuudessa, sanoo Timo Heinonen.

Kolmantena nimenä esillä oli Ilkka Kanerva (kok.), mutta hänelle kokoomus ei ehdottanut hallituspaikkaa. Toivomuksena oli Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja Kanervalle puhe- ja läsnäolo-oikeus hallituksen kokouksiin.

Kaverit keskenään

Sipilä on entinen yritysjohtaja ja Harkimo nykyinen. Heinonen sanoo olevansa huolissaan, että kaveripolitiikka on yleistymässä. Suoraan kysymykseen kaveripelistä Heinonen vastaa hivenen vältellen.

– Jokainen voi miettiä, miltä tämä näyttää ja yleensä politiikassa on niin miltä se näyttää.

Kukin Veikkauksen hallitusjäsen sai vuonna 2016 palkkiona 2 000 euroa kuukaudessa ja lisäksi kokouspalkkiota 600 euroa kokoukselta. Valtion omistaman Veikkaus Oy:n hallitukseen kuuluu puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuon lisäksi seitsemän jäsentä.

Heinonen: pätevyys riittää

Veikkaus tuottaa yleishyödyllisiin kohteisiin noin miljardi euroa vuodessa ja valtiolle vielä reilut parisataa miljoonaa arpajaisverona. Timo Heinonen korostaa, että hänellä on pätevyyttä Veikkauksen hallitukseen.

– Olen toiminut Veikkaukseen liitetyn RAY:n varapuheenjohtajana ja kymmenen vuotta valtion liikuntaneuvostossa, joka on veikkausvoittorahoja myös jakanut.

– Lisäksi on sovittu, että nämä hallituspaikat on tarkoitettu yhteiskunnallisille vaikuttajille täydentämään jo aiemmin hallitukseen valittua bisnespuolta, muistuttaa Timo Heinonen.

Kokoomuksen kansanedustaja Harry Harkimo ei halua kommentoida asiaa. Emme saaneet yrityksistä huolimatta pääministeri Juha Sipilältä vastausta Heinosen väitteisiin.

Heinonen ihmettelee Harkimon lojaalisuuden puutetta

Timo Heinonen sanoo tottuneensa siihen, että politiikassa mennään joukkueena eteenpäin.

– Jos jokainen sooloilisi, kävisi omia neuvotteluja ja hämmentäisi ja käyttäisi kyynärpäitä, niin ei tämä homma toimisi. Minä olen siihen kasvanut, että demokratiaan kuuluu se, että yhdessä sovitaan ja mistä yhdessä sovitaan, siitä pidetään kiinni, heittää Heinonen puoluetoverilleen.

Heinonen uskoo, että asiaa pohditaan vielä kokoomuksen puheenjohtajistossa tiistaina.

– Asia on demokratian kannalta sen verran vakava, että toivon, että keskustelua asiasta käydään paitsi kokoomuksessa myös maan hallituksessa.