Väkivallan sukupolvi väistymässä Pohjois-Irlannissa

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvassa Pohjois-Irlannissa Irlanti-mielisen Sinn Feinin vaalimenestys voimistaa liittymishaluja Irlantiin.

Pohjois-Irlanti
Belfast.
Naisten määrä nousi ensimmäistä kertaa kolmeenkymmeneen prosenttiin alueparlamentin historiassa. Pekka Tynell / Yle

Pohjois-Irlannin aluevaaleissa valta liikahti Irlanti-mielisten tasavaltalaisten suuntaan, Britannia-mielisille unionisteille jäi maaliskuun toisena päivänä järjestetyissä vaaleissa vain yhden paikan johto.

Tutkija Susanna Sulkunen on valmistelemassa väitöskirjaa Jyväskylän yliopistolle Pohjois-Irlannin rauhanprosessista. Hän pitää äänestystulosta merkittävänä käänteenä.

– Alueparlamentin paikkojen määrää oli tarkoitus pienentää vasta seuraavissa vaaleissa, mutta koska johtava ministeri Martin McGuinness Sinn Feinistä erosi, niin paikkavähennys tuli voimaan jo näissä vaaleissa. Valta todella liikahti, eikä unionisteilla ei ole enää määräenemmistöä.

Antrimin aluetta.
Pohjois-Irlanti on Uudenmaan läänin kokoinen alue, asukkaita on noin 1,8 miljoonaa. Lammastuotanto on tärkeä elinkeino. Maatalous ja elintarviketeollisuus työllistävät noin 200 000 ihmistä. Pekka Tynell / Yle

Irlannin saaren yhdistäminen nousi taas keskusteluun   

Esimerkiksi Pohjois-Irlannin ja Irlannin yhdistyminen nousee nyt toisenlaisella voimalla keskusteluun, kun Britannia-yhteyttä kannattavilla unionisteilla on vain yhden paikan enemmistö.

Susanna Sulkunen arvioi, että saari saattaa tulevaisuudessa yhdistyä. Sitä puoltavat esimerkiksi talouden kehittyminen ja hallinnon päällekkäisyyden poistaminen.

– Paperilla yhdistäminen näyttää hyvältä, mutta ideologiset ja poliittiset perusteet vaikuttavat toki edelleen. Käytännössä yhdistyminen vienee useamman sukupolven ajan.

Pikaisia käänteitä ei siis nähdä, eikä vähiten Britannian kehityksen epävarmuuden vuoksi. Sinn Feinin painostuksesta huolimatta Pohjois-Irlannin asukkaista vain vähemmistö on nykyisin yhdistymisen kannalla.

Hallitusneuvotteluille aikaa kaksi viikkoa

Pohjois-Irlannissa käydään parhaillaan kimurantteja hallitusneuvotteluja.

Eniten kiistaa aiheuttavat henkilökysymykset. Sinn Fein vaatii unionistipuolue DUP:n johtajan Arlene Fosterin jäämistä pois ainakin hallituksen johdosta.

Fosterin suosiota nakertaa energiankulutukseen liittyvä skandaali, National Heath Initiative. (siirryt toiseen palveluun)

Pilkkakirveiden "käteistä tuhkasta"-vedätykseksi nimeämässä vyyhdissä on käynyt ilmi, että Pohjois-Irlannissa yrityksille ja yhteisöille on jaettu rahaa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen vailla julkista seurantaa siitä, miten varoja on käytetty.

Tuella on lämmitetty vuosien ajan käyttämättömiä tai olemattomia rakennuksia. Lasku veronmaksajille on lähes 500 miljoonaa euroa. Nyt asiasta on päätetty tehdä julkinen selvitys.

– Sinn Fein sai nukkuvat nationalistit vaaliuurnille, koska Arlene Fosterin vastustus oli niin suurta. Myös hänen omassa puolueessaan osa jäsenistä vaatii skandaalissa ryvettyneen puheenjohtajan sivuuttamista.

DUP ja UUP menettivät kannatusta Pohjois-irlannin poliittisessa keskustassa oleville puolueille. Esimerkiksi Allianssi ja Vihreät voivat olla alueparlamentisssa ajoittain vaa´ankieliasemassa.

Sumu laskeutumassa Belfastin ja Lontoon välille? 

Pohjois-Irlannin vihanpito pääosin katolilaisten tasavaltalaisten ja protestanttisten unionistien välillä päättyi muodollisesti pitkäperjantain rauhansopimukseen 1998.

Sopimuksen mukaan osapuolten on kyettävä johtamaan Pohjois-Irlantia yhdessä, muutoin laaja itsehallinto hyllytetään ja päätös- ja lainsäädäntövalta siirtyy Britanniaan.

Tutkija Susanna Sulkunen muistuttaa, että näin on käynyt aiemminkin, vuosina 2002-2007.

– Uskon kyllä, että sopu lähiviikkoina syntyy, koska kumpikaan osapuoli ei halua päätäntävaltaa pois luovuttaa.

Portadown.
Portadown kuuluu Britanniaan kuulumista kannattavien unionistien vankkoihin alueisiin. Lojalistien seinämuraalit muistuttavat Pohjois-Irlannin väkivaltaisesta historiasta. Joka neljännellä alueen asukkaalla on yhteys vihanpidon uhreihin tai omakohtainen kokemus levottomuuksien "Troubles"-ajalta. Pekka Tynell / Yle

Aseita kellareissa, perheet pakenevat väkivaltaa 

Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA lopetti aseellisen kampanjansa vuonna 2005. Puolisotilaallisten järjestöjen toiminta on laantunut, mutta ne eivät ole kadonneet. Rikostilastojen valossa tasavaltalais- ja lojalistijärjestöillä on edelleen vankka asema työväestön eriytyneillä asuinalueilla.

Susanna Sulkunen kertoo lukeneensa hiljan tutkimusesta, jonka mukaan aseellisten ryhmien tekemiä pahoinpitelyjä (siirryt toiseen palveluun)on ollut kymmenen vuoden aikana 800 ja yli 4000 perhettä on joutunut vaihtamaan asuinpaikkaa. Osa rikoksista jää pelon vuoksi ilmoittamatta.

– Toimintaa rahoitetaan rikollisuudella, esimerkiksi huumekaupalla, salakuljetuksella ja rahanpesulla. Noin neljänneksellä rikollisjengeistä on yhteyksiä puolisotilaallisiin ryhmiin.

Rekka Pohjois-Irlannin rajalla.
Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä ei ole rajamuodollisuuksia. Rajasta muistuttaa vanha vartiokoppi. Rajan yli liikkuu päivittäin yli 30 000 ihmistä. Pekka Tynell / Yle

EU:n tuki satoja miljoonia puntia vuodessa 

Pohjois-Irlanti saa tällä hetkellä EU:lta tukia noin 500 miljoonaa puntaa vuodessa. Maataloustuottajien tuki on 350 miljoonaa puntaa.

Nämä tuet ovat nyt loppumassa. Sekä Irlannin tasavallassa, että EU:ssa ja Britanniassa myönnetään, että tuen loppuminen saattaa heikentää Pohjois-Irlannin rauhanprosessia.

Brexit saattaa vaikuttaa myös rajaliikenteeseen ja saaren sisäisen rajan, Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan vahvistuisi, kun EU:n ulkoraja tulisi Dublinin ja Belfastin välille.

– Sitä eivät toivo edes unionistit.

Irlannin tasavallassa tuetaan saaren yhdistämistä, mutta samalla pelätään Britannia-mielisten lojalistien väkivaltaista aktivoitumista, jos liitos toteutetaan.

Yhdistynyt kuningaskunta on kaikissa ilmansuunnissa suuressa murroksessa.

Väkivallan kokenut Andy haluaa uudelleen Pohjois-Irlannin alueparlamenttiin

_Korjattu 20.4.2017 otettu IRA:n aseellinen siipi pois ja korjattu IRA:ksi ja vie useamman sukupolven ajan vienee. _