Hyppää sisältöön

Pariisissa nähtiin minimalistisen tyylikästä Marimekkoa

Muotitalo Marimekko esitteli Pariisissa luovan johtajan Anna Teurnellin kauden viimeiseksi jääneen kokoelman.

Kuva: Juha Nurminen / Yle

Pariisissa nähtiin trendikästä, hienostunutta ja helppokäyttöistä Marimekkoa. Syys–talvi-kokoelmassa oli muhkeita toppatakkeja, vajaamittaisia nahkahousuja ja väljiä linjoja. Moderneihin leikkauksiin yhdistetyt Vuokko Nurmesniemen piccolo-raidat, pyöreäkärkiset saappaat sekä söpöt pussukkalaukut ja -reput näyttivät viehättävän näytösyleisöä.

Kuva: Juha Nurminen / Yle

Suomen suurlähetystössä esitelty mallisto ammensi luontoaiheista ja jäi samalla luovan johtajan Anna Teurnellin kauden viimeiseksi. Teurnellia itseään ei Marimekon näytöksessä nähty, sillä hän jätti yhtiön jo viime viikolla. Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko toisti Pariisissa, ettei Teurnellin lähtöön tai sen yllättävään ajankohtaan liittynyt dramatiikkaa.

– Anna on tehnyt hienoa työtä malliston modernisoimisessa. Tarkoituksemme on nyt hakea entistä kovempaa kaupallista kasvua. Marimekon uudistetut mallistot ovat olleet markkinoilla nyt vuoden verran ja olemme saaneet arvokasta oppia siitä, mistä kuluttajamme eri puolilla maailmaa pitävät, Alahuhta-Kasko sanoo.

Teurnell ehti työskennellä Marimekon taiteellisena johtajana kaksi ja puoli vuotta. Hänen kaudellaan Marimekko tuli Pariisin muotiviikoille ja herätti samalla kansainvälisen muotilehdistön kiinnostuksen.

Kuva: Juha Nurminen / Yle

Teurnell toi muotitaloon nuorekkuutta ja särmää

Tällä kertaa kansainvälistä lehdistöä oli paikalla hieman vähemmän, mutta paikalle saapuneet muotivaikuttajat arvioivat Anna Teurnellin kautta positiivisesti.

Amerikkalaisen muotisivuston Refinery29:n päätoimittaja Christene Barberich muistutti Marimekon laajentuneen viime vuosina vahvasti Yhdysvalloissa.

– Kuluttajat ovat myös tietoisempia Marimekon historiasta. Aiemmin Marimekko yhdistettiin meillä sisustukseen, mutta Annan myötä vaatemallisto sai ihan uudenlaista nostetta. Hän on tuonut kokoelmiin myös kaivattua nuorekkuutta ja särmää, Barberich sanoo.

Näytökseen saapunut pariisilainen dj- ja taiteilijakaksikko Regis ja Brice Abby kehui Marimekon vahvaa muotokieltä.

– Minimalismin sijaan nyt on pinnalla tietty yliampuvuus, mutta muotitalon on tärkeää pitää kiinni juuristaan. Marimekko voisi kuitenkin harkita yhteistyötä nuorten taiteilijoiden ja muusikoiden kanssa, se voisi tuoda mallistoihin sopivaa yllätyksellisyyttä, kaksoset totesivat.

Pariisilainen dj-kaksikko Regis ja Brice Abby. Kuva: Juha Nurminen / Yle

Kuka on tulevaisuuden Marimekko-nainen?

Samoilla linjoilla ovat näytökseen saapuneet suomalaiset muotivaikuttajat. Teurnellin nähdään vieneen Marimekkoa oikeaan suuntaan, joka olisi tosin kaivannut vielä selkeyttämistä.

– Kehitystä on tapahtunut paljon etenkin asustepuolella. On tosi tärkeää, että viesti on selkeä ja mallistot yhtenäisiä. Tulevaisuudessa voisi miettiä vielä tarkemmin, kuka Marimekko-nainen onkaan, suunnittelija Irene Kostas pohti.

Moni piti kahta vuotta kuitenkin lyhyenä aikana Marimekon kaltaisen perinteikkään muotitalon luovalle johtajalle. Cosmopolitanin muotitoimittaja Emma Vuorinen olisi suonut Teurnellille enemmän aikaa.

– Mielestäni Teurnell uudisti Marimekkoa modernilla ja sopivan kaupallisella otteella, Vuokko Nurmesniemen ja muiden legendaaristen suunnittelijoiden perinnettä kunnioittaen. Olisin toivonut, että hän olisi saanut näyttää kynsiään hieman pidempäänkin, Vuorinen sanoo.

Teurnellia kehuttiin etenkin Marimekon printtitalon historian vahvasta ymmärryksestä. Näytösvieraiden mielestä pahin virhe olisi nyt isompien markkinoiden tavoittelu laadun ja omaleimaisuuden kustannuksella.

– Toivon, ettei Marimekko lähde massamerkkien polulle vaan vaalii jatkossakin design-talon historiaansa, Vuorinen sanoo.

– On ehdottoman tärkeää, että laatu on hyvä ja Marimekon vaatteet ikuisia, kuten tähänkin asti, totesi muotiyrittäjä Kaarina Kivilahti.

Kuva: Juha Nurminen / Yle