1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruotsin kieli

Lääkärien kielivaatimusten höllentäminen taas tapetilla – Toimialajohtaja: Ruotsinkielinen palvelu pystytään kyllä turvaamaan

Vakituisiin lääkärin virkoihin hakee Helsingissä koko ajan enemmän ulkomailta tulleita, joilta puuttuu vaadittu ruotsin kielen pätevyys.

ruotsin kieli
Lääkäri.
Laura Pohjavirta / Yle

Helsinki on aiemmin pitänyt kiinni vakituisiin lääkärin virkoihin vaaditusta vähintään tyydyttävästä suullisesta ruotsin kielen taidosta. Sääntöön on kuitenkin viime aikoina haettu erivapauksia. Tähän mennessä kysymys on ollut lähinnä yksittäisistä tapauksista, mutta kielitaitovaatimuksien päivittäminen on noussut tapetille.

– Meillä on tapauksia, joissa muodollinen kielitaitovaade on esimerkiksi estänyt pitkään sijaistaneen lääkärin vakinaistamisen, vaikka hän olisi tehtävään muuten soveltuva henkilö, sanoo sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kahta Sosiaali- ja terveysviraston pyytämää erivapautta terveyskeskuslääkärin sekä apulaisylilääkärin virkaan. Jolkkosen mukaan Helsingin olisi syytä päivittää kielivaatimukset kokonaisuudessaan.

– Pääkaupunkiseudulla hoitoyksiköt ovat niin isoja, että ruotsinkielinen palvelu pystytään kyllä turvaamaan, vaikka ihan jokaisella viranhaltijalla ei olisikaan ruotsinkielen pätevyyttä, toteaa Jolkkonen.

Ruotsinkielinen palvelu halutaan edelleen turvata

Jolkkosen mukaan muodollinen pätevyys ei vielä takaa kielen hallintaa arkityössä. Usein toisen kotimaisen kielen taito on lähes olematon, vaikka kielivaatimus paperilla täyttyisikin. Vakituisiin lääkärin virkoihin hakee myös koko ajan enemmän ulkomailta tulleita, joilta puuttuu vaadittu ruotsin kielen pätevyys.

Kielivaatimusten taustalla on terveydenhuoltolaki, joka velvoittaa kaksikielisen kunnan järjestämään terveydenhuollon palvelunsa suomen ja ruotsin kielellä siten, että asiakas saa palvelut valitsemallaan kielellä.

– Ehdottomasti haluamme jatkossakin turvata ruotsinkielisen palvelun. Sitä ei kuitenkaan mielestäni turvata sillä, että jokaiseen virkaan kuuluu tällainen muodollinen ruotsin kielen pätevyysvaade. Kyllä se pitää turvata ihan muilla tavoin, sanoo Jolkkonen.

Hän näkee, että etenkin pääkaupunkiseudulla hoitoyksiköistä olisi hyvä löytyä laajempaa kielten osaamista, sen sijaan, että jokaiselta lääkäriltä vaaditaan sama tietty kielitaito.

Lue seuraavaksi