Normaalia kulumista vai ei? Vuokralaista syytettiin parin sentin naarmusta

Takuuvuokran pidättämisen syynä voivat olla maksamattomat vuokrat, huonosti pidetty asunto tai loppusiivouksen laiminlyönti.

vuokra-asunnot
Asunto vailla asujaa.
Takuuvuokra-asioista syntyy harvoin kiistatilanteita.Anni Reenpää / Lehtikuva

Saara muutti puoli vuotta sitten pois vuokra-asunnostaan. Hän maksoi vuokransa ajoissa, piti huoneistosta hyvää huolta ja siivosi asunnon lattiasta kattoon muuttaessaan pois. Saaralla ei ollut vuoden asumisen aikana minkäänlaisia ongelmia vuokranantajansa kanssa.

Takuuvuokraa Saara ei kuitenkaan ole vieläkään saanut takaisin. Syy sen pidättämiseen oli muutaman sentin pituinen haalea naarmu lattiassa.

– Avainten luovutushetkellä vuokranantaja näytti minulle pientä naarmua parketissa, joka näkyi vain jos katsoi tietyssä valossa ja oikeasta kulmasta. Olimme mielestäni sujut, eikä asiasta tai sen seurauksista puhuttu sen enempää.

Muutaman päivän päästä Saara kyseli takuuvuokransa perään. Vastaus oli, ettei takuuta palauteta, koska parketissa oli naarmu, eikä vuokranantaja pitänyt naarmua normaalina kulumisena. Saara vaati takuuvuokran palauttamista, mutta vuokranantajalta alkoi tulla lisää kuvia eri naarmuista.

Toisen mielestä lattia on kulunut liikaa ja toisen mielestä ei, siitä riidat yleensä tulevat.

Ville Hopsu

– Puhutaan siis todella pienistä naarmuista. Ymmärsin kyllä, että vuokrasopimuksessa ehtona oli parketin hyvä hoito, mutta tämä meni jo kohtuuttomaksi. Ongelmana kuitenkin oli se, ettei kumpikaan meistä voinut todistaa keneltä naarmut olivat peräisin ja milloin ne olivat syntyneet.

Vuokranantaja ilmoitti pidättävänsä koko takuuvuokran, sillä hän aikoi hiotuttaa lattian. Saara ehdotti maksavansa 50 euron hintaisen parketin paikkausaineen, mutta se ei vuokranantajalle kelvannut. Vahinko oli hänen mielestään vähintäänkin 450 euron suuruisen takuuvuokran arvoinen.

Alkutarkastus ehkäisee kiistoja

Suomen Vuokranantajien neuvontalakimiehen Ville Hopsun mukaan takuuvuokra-asioista syntyy harvoin kiistatilanteita.

– Tavanomaisen kulumisen arviointi on hankalaa ja tapauskohtaista. Riidat koskevat usein peruselämistä. Suoraa vahinkoa ei välttämättä ole, mutta toisen mielestä lattia on kulunut liikaa ja toisen mielestä ei, siitä riidat yleensä tulevat.

Tavanomaisella kulumisella tarkoitetaan huoneistossa ajan myötä tapahtuvaa kulumista, kuten lattia- ja seinäpintojen ikääntymistä. Normaalia kulumista tapahtuu, asuipa huoneistossa kuka tahansa. Vuokralainen ei vastaa asunnon normaalista kulumisesta, ellei toisin ole sovittu.

Ongelmana kuitenkin oli se, ettei kumpikaan meistä voinut todistaa keneltä naarmut olivat peräisin.

Saara

Hopsu suosittelee, että vuokralainen ja vuokranantaja kävisivät yhdessä asunnon läpi ja tekisivät alkutarkastuksen, mikäli se on mahdollista.

– Silloin molemmat ovat tietoisia asunnon kunnosta. Alkutarkastus ennaltaehkäisee riitojen syntymistä jälkikäteen. Alkutarkastuksesta voi tehdä lomakkeen, jonka molemmat allekirjoittavat. Jos otetaan vielä kuvia, niin ei synny riitaa, että oliko seinässä reikiä vai eikö ollut.

Vuokralainen ja vuokranantaja tutkivat asuntoa
Asunto kannattaa tarkastaa vuokranantajan kanssa ennen kuin asettuu asumaan.Elisa Kinnunen / Yle

Vuokranantajalla ei ole oikeutta pidättää vakuutta, ellei siihen ole perusteita. Jos takuu pidätetään, siitä pitää kertoa vuokralaiselle. Vuokralaisen täytyy saada tietoonsa myös pidättämisen syy.

– Kulumista pitää sietää tiettyyn pisteeseen asti, mutta jos kuluminen on mennyt sen yli, niin vuokralainen on velvollinen korvaamaan vahingon. Vakuuden pidättämisen pitää perustua johonkin ja siihen täytyy olla jo näyttöä, Hopsu mainitsee.

Joskus takuuvuokran menetys on niin selvää, ettei asiasta tarvitse edes kiistellä.

– Jos esimerkiksi vuokrat ovat maksamatta, niin ei siinä riidellä takuuvuokran palautuksesta, Hopsu summaa.

Loppusiivous tehtävä ajallaan

Vuokralaisen pitää palauttaa asunto siistinä määräaikaan mennessä. Jos vuokralainen jättää asunnon siivoamatta, hänellä ei ole oikeutta tulla siivoamaan huoneistoa enää myöhemmin. Tässä tapauksessa vuokranantaja voi palkata siivousfirman hoitamaan loppusiivouksen, jotta mahdolliset uudet asukkaat pääsevät puhtaaseen kotiin.

– Välillä tulee riitoja siitä, että vuokralainen ajattelee hänellä olevan automaattinen oikeus tulla vaikka viikon päästä siivoamaan asunto kunnolla. Se ei mene niin vaan asunnon on oltava siisti silloin, kun on sovittu, Hopsu kertoo.

– Aika hyvä nyrkkisääntö on, että yleisen siisteystason tulisi olla riittävä. Siivouksen taso voi toki vaihdella. Mikään täysin steriilihän huoneiston ei kuitenkaan tarvitse olla, kun se luovutetaan, Hopsu muistuttaa.

Siivooja moppaa
Jos vuokralainen jättää asunnon siivoamatta, hänellä ei ole oikeutta tulla siivoamaan huoneistoa enää myöhemmin. Elisa Kinnunen / Yle

Korhonen Oy:n toimitusjohtaja Kari Korhosen mukaan Kainuussa on pääsääntöisesti hyviä vuokralaisia niin siivouksen kuin asunnon kunnon huolehtimisen suhteen.

– Kyllä on aika harvinaista, että huoneisto jätetään huonoon kuntoon lähdettäessä. Tarkistamme aina asukkaiden luottotiedot, mikä antaa jonkin verran tietoa myös ihmisen luonteesta. Kun maksut on hoidettu huolellisesti ja maksuhäiriöitä ei ole, niin voi olla, että hän pitää myös huoneiston kunnossa.

Korhosen mukaan ongelmia on ollut enemmän vuokranmaksussa ja yöelämisessä kuin siivouksessa. Näitäkin tapauksia on kuitenkin vähän.

– Prosenttilukua ei ole siitä kuinka usein takuuvuokra on menetetty erilaisten ongelmien takia, mutta näin lonkalta sanoisin, että yli 90 prosenttia on ongelmattomia, ehkä kymmenen prosenttiakin on vielä liian iso luku.

Riidat sovitaan yleensä keskenään

Suomen Vuokranantajien neuvontalakimiehen Ville Hopsun mukaan on mahdotonta sanoa, lähtevätkö erilaiset kiistat yleensä vuokralaisen vai vuokranantajan puolelta.

– Ihmiset ovat yksilöitä. Voi olla hankala vuokralainen tai hankala vuokranantaja. Siihen ei ole mitään sääntöä, että kummasta riidat yleensä johtuvat.

On kuitenkin harvinaista, että kiistatilanteissa mentäisiin oikeuteen asti.

– Ihmiset lähtökohtaisesti sopivat riidat keskenään. Kun mennään oikeuteen, niin summathan ovat usein tosi pieniä, mistä viime kädessä riidellään.

Kyllä on aika harvinaista, että huoneisto jätetään huonoon kuntoon lähdettäessä.

Kari Korhonen

Jos vuokralaiselle tulee ongelmia esimerkiksi takuuvuokraan liittyvissä asioissa, Hopsu suosittelee vuokralaisia etsimään tietoa Vuokralaiset ry:n kotisivuilta, sekä kehottaa tarkistamaan oman asuntonsa vuokratavan.

– Vuokranantajat voivat soittaa esimerkiksi meille, jos ovat jäseniämme. Vuokranantajien on vaikeampaa löytää apua kuin vuokralaisten.

Avainnippu vuokrasopimuksen päällä.
Maksamattomat vuokrat, huonosti pidetty asunto tai loppusiivouksen laiminlyönti ovat syitä takuuvuokran pidättämiseen. Kaisu Jansson / Yle

Mutta kuinka Saaran takuuvuokran kävi?

– Lopulta kun asia oli venynyt monta kuukautta, laitoin kuluttajariitalautakuntaan valituksen. Vastausta ei ole vielä kuulunut, joten emme ole voineet lähteä raastupaan kun todisteita ei kummallakaan ole.

Saara laittoi asiasta viestiä myös vakuutusyhtiöön, jotta voisi saada kirjallisen lausunnon. Vakuutusyhtiöstä ei kuitenkaan osattu ottaa tapaukseen mitään kantaa.

– Nyt sitten odotellaan kuluttajariitalautakunnan vastausta.

Saaran nimi on muutettu.