Liput liehuvat Viron presidentin valtiovierailun kunniaksi Tampereella

Presidentti Kersti Kaljulaid vierailee Tampereen teknillisessä yliopistossa keskiviikkona. Valtiovierailu alkoi tiistaina Helsingistä.

valtiovierailut
 Kersti Kaljulaid
Kersti KaljulaidValda Kalnina / EPA

Viron presidentti Kersti Kaljulaid on puolisonsa Georgi-Rene Maksimovskin kanssa kaksipäiväisellä valtiovierailulla Suomessa. Keskiviikkona presidenttipari saapuu Tampereelle, jossa vierailua isännöivät kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Sanna Marin, pormestari Anna-Kaisa Ikonen sekä Tampereen teknillisen yliopiston rehtori Mika Hannula.

Tampereen vierailunsa aikana presidentti Kaljulaid tutustuu Tampereen teknillisen yliopiston Kampusareenaan, SMACC:iin ja TUTLabiin. Vierailu yliopistolla huipentuu presidentti Kaljulaidin puheeseen ja keskustelutilaisuuteen, jonka teemana on kaupunkien, yliopistojen ja yritysten yhteistyö Triple Helix.

Presidentti Kaljulaidin mukana Suomessa vierailevat opetus- ja tutkimusministeri Mailis Reps sekä yrittäjyys- ja informaatioteknologiaministeri Urve Palo. Lisäksi matkassa on noin 50 hengen yritysvaltuuskunta.

Tampereella on keskiviikkona ylimääräinen liputuspäivä. Sisäministeriö suosittaa, että liput nostetaan salkoon Viron presidentin Kersti Kaljulaidin valtiovierailun kunniaksi.

Suomen ja Viron suhteet keskusteluissa

Valtiovierailulla presidentit Kersti Kaljulaid ja Sauli Niinistö ovat keskustelleet Suomen ja Viron suhteista, kuten taloudellisesta yhteistyöstä sekä ICT- ja opetusalojen yhteistyöstä. Lisäksi esillä ovat olleet Euroopan ja Itämeren alueen turvallisuustilanne, ajankohtaiset EU-asiat sekä suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin.

Presidentti Kaljulaid vieraili Suomessa ensimmäisen kerran lokakuussa 2016. Työvierailu oli hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa presidenttinä.

Kersti Kaljulaid valittiin presidentiksi lokakuun alussa monen mutkan jälkeen. Poikkeuksellisen vaikea valintaprosessi alkoi jo elokuussa. Valinta kahden ehdokkaan välillä ei onnistunut kolmella parlamentissa käydyllä äänestyskierroksella eikä valitsijamieskokouksessa.

Kumpikaan alkuperäisistä ehdokkaista ei asettunut uudelleen ehdolle parlamentin äänestykseen, vaan sitoutumaton, 46-vuotias Kersti Kaljulaid oli ainoa ehdokas.