Oikeusasiamies ei käsittele kaksoiskansalaisten kohtelusta tehtyjä kanteluita

Oikeusasiamies sai neljä kantelua Puolustusvoimista. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan kanteluita ei käsitellä, koska poliisitutkinta on kesken.

kaksoiskansalaisuus
Puolustusvoimien Paikallispuolustus Länsi 1 -harjoitus Laajasalossa Helsingissä.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yle uutisoi noin kuukausi sitten, että Puolustusvoimissa kohdellaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia eri tavalla kuin muita. Eduskunnan oikeusasiamies sai uutisoinnin jälkeen neljä kantelua Puolustusvoimista.

Oikeusasiamies perehtyi tilanteeseen ja antoi tänään maanantaina ratkaisunsa asiassa. Ratkaisu on se, ettei oikeusasiamies ryhdy tutkimaan Puolustusvoimien kaksoiskansalaisuudesta tehtyjä kanteluita.

– Me emme ryhdy näitä kanteluita selvittämään, koska muut viranomaiset selvittävät niitä. Silloin kun muualla on selvittely meneillään, me emme lähde samaa asiaa tutkimaan. Tämä on vakiintunut käytäntö, sanoo apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin Ylelle.

Sakslinin mukaan Puolustusvoimien kaksoiskansalaisten kohtelua selvitetään useassa paikassa.

– Puolustusvoimat on itse selvittänyt näitä tapauksia. Puolustusvoimat on siirtänyt myös osin näitä syrjintäepäilyjä keskusrikospoliisin ja valtakunnansyyttäjän arvioitavaksi, Sakslin kertoo.

Apulaisoikeusasiamies hämmästelee uutisointia kanteluista

Yle kertoi aiemmin, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus on ollut este päästä työskentelemään puolustusvoimissa. Myös varusmieskoulutuksessa on ohjeistettu, ettei Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia päästetä esimerkiksi lennokkikoulutukseen ja tiedustelutehtäviiin.

Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ja Ilta-sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoivat tänään, että oikeusasiamiehen selvitys on valmistunut, ja oikeusasiamies ei löytänyt huomautettavaa Puolustusvoimien kaksoiskansalaisten kohtelussa. Apulaisoikeusasiamies ihmettelee uutisointia.

– Uutisointi on tältä osin virheellistä. Emme ole ottaneet kantaa siihen, onko ollut huomautettavaa vai ei. Korostan, että emme ole näitä kanteluita tutkineet, sanoo apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin.

Keskusrikospoliisin tutkinta Puolustusvoimien epäillystä syrjinnästä on kesken.