Saimaan aavelaiva Blue White Eagle kiinnostaa ostajia – kukaan ei halua romuttaa laivaa

Lappeenrannan Rauhan satamassa vuosia maanneelle Blue White Eagle -laivalle on löytymässä uutta käyttöä majoituslaivana. Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on esitellyt alusta ostajaehdokkaille.

Saimaa
Blue White Eagle Lappeenranta Rauha
M/S Blue White Eagle lähtee Lappeenrannan Rauhan satamasta kesäkuun loppuun mennessäJari Tanskanen / Yle

M/S Blue White Eagleen tutustui maanantaina kolme vakavasti aluksen ostosta kiinnostunutta ostajaehdokasta. Pahoin rapistunut ja lohkeillut ulkomaalaus ei hämännyt ostajaehdokkaita. Yksikään heistä ei suunnittele laivan romuttamista. Alusta on viime kesänä kunnostettu ja ilkivallan jälkiä siivottu laivan sisätiloista.

Blue White Eagle
Jari Tanskanen / Yle
Blue White Eagle
M/S Blue White Eaglen ravintolasaliJari Tanskanen / Yle

– Olisimme viemässä tätä Viron Narvaan ravintola- ja hostellilaivaksi, sanoo lappeenrantalaisen Stella Polaris Finlandin toimitusjohtaja Seppo Karvinen.

Yritys hinaisi aluksen ensin kunnostettavaksi telakalle Narvaan ja sen jälkeen se sijoitettaisiin kaupungin satamaan. Karvisen mukaan aluksen hostellikäytöstä on jo sovittu Viron rajavartioston ja Narvan kaupungin kanssa.

Blue White Eagle
Jari Tanskanen / Yle

Myös loviisalainen sijoittajaryhmä on kiinnostunut kunnostamaan laivan uudelleen käyttöön

– Risteilykäytöstä en osaa sanoa mitään, mutta asuntolaivana tämä toimisi mainiosti, sanoo sijoittajia edustava Kari Koivisto.

Blue White Eagle hytit
M/S Blue White Eaglessa on 35 hyttipaikkaa. Osa hyteistä on siistissä kunnossa, osaan on päässyt valumaan hulevesiä.Jari Tanskanen / Yle

M/S Blue White Eagle herättää kiinnostusta myös Pielisellä, jossa alus risteili Koli III-nimisenä 2000-luvun alussa. Alueen matkailuyrittäjiä kävi maanantaina tutustumassa alukseen, mutta he eivät vielä halua kertoa tarkemmin suunnitelmistaan.

Ostajien on jätettävä tarjoukset laivasta 17. maaliskuuta. Määräaikaa laivan poistamiseen Lappeenrannan Rauhan satamasta on kesäkuun loppuun asti.

– Jos tulisi hyvä tarjous, niin Lappeenrannan kaupunki ottaisi päältä omat kulunsa ja loput rahat menisivät sitten laivan nykyiselle omistajalle Niocon-yhtiölle, sanoo ympäristötarkastaja Toni Pöntelin.

Blue White Eagle Rauha
M/S Blue White Eaglen koneet ovat seisoneet jo kuusi vuotta käyttämättöminä Rauhan satamassaJari Tanskanen / Yle

Tänä talvena Lappeenrannan kaupunki on käyttänyt rahaa laivan ylläpitoon 14 000 euroa. Aluksesta on muun muassa pumpattu pilssivesiä ja konehuoneessa on lämmitys päällä pakkasvaurioiden estämiseksi.

Blue White Eagle
M/S Blue White Eaglen toinen pääkoneista ja apukoneista ovat käyttökunnossa.Jari Tanskanen / Yle

– Laivan toinen pääkoneista on käyttökunnossa, mutta alus ei voi lähteä omilla koneilla mihinkään, sillä nykyinen omistaja on rekisteröinyt sen proomuksi, jatkaa Pöntelin.