Titan ja Jannen koti on kuin suoraan Onnen päivistä – "50-luvussa kiehtoo muotokieli ja kestävyys"

Autoja harrastava pari on hurahtanut 50-lukuun, josta he noukkivat sitä elämäänsä sopivaa nostalgiaa. Nykyhetkessä heidät pitää nopea nettiyhteys.

Janne Vuorinen ja Titta Toppinen haluvat poimia 50-luvulta kestäviä arvoja ja esineitä. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

MUHOS Onnellisen parin remontoidussa kodissa Pohjois-Pohjanmaalla tulvahtaa vastaan aito 50-luvun tunnelma. Heti keittiössä katseen vangitsee valtava, pyöreäpiirteinen Amcor-jääkaappi, joka kunnostettuna hyrisee keittiön nurkassa.

Seiniltä erottuu nostalgisia mainoskylttejä. Niillä on aikoinaan myyty colaa, öljytuotteita ja populaarikulttuuria. Seiniä somistavat muun muassa Marilyn Monroen ja Elvis Presleyn kuvat.

Keittiön kaapistoja entisöidään parhaillaan suurella vaivalla 50-lukuisiksi. Järeät lattialankut on äskettäin hankittu Piippolan vanhalta kansakoululta. Kodin kalusteet, kuten valaisimet, vuodesohvat, nojatuolit ja sohvapöytä, ovat alkuperäistä vintagea.

Titta Toppinen ja Janne Vuorinen ovat halunneet poimia 50-luvulta tyylin lisäksi kestäviä arvoja ja esineitä.

Kuva: Wasim Khuzam / Yle

– Minua 50-luvussa kiehtoo tietysti muotokieli. Ja kestävyys. Tuotteet kestävät hyvällä pidolla vielä meidänkin elämän, eikä tarvitse vaihtaa uusiin, Titta perustelee.

Janne lisää, että esineet ja asiat tehtii tuolloin kunnolla.

– Olen aina tykännyt vanhoista ja oudoista asioista, hän lisää.

Verhous vanhalle autolle

Vanhojen autojen harrastus saattoi onnekkaasti yhteen Muhoksen lakeuksilla nykyään asuvan pariskunnan.

– Iskin silmäni emäntään, kun hän oli myös tämmönen yhtä pöhelö autoharrastaja. Ajattelin, että hän tuskin rajoittaa minun autoharrastustani, Janne Vuorinen nauraa.

Artesaani Titta Toppinen pystyy verhoilemaan vaikkapa vanhoja autoja. Oman käyttöautonsa, vanhan Opelin, Titta on maalannut omakätisesti. Hän kiusoittelee puolisoaan, joka ei ole järin innostunut sen kunnostuksesta.

Elektroniikka-asentaja Janne Vuorisella ei vielä löytänyt haaveilemaansa amerikanrautaa. Muita vanhoja autoja ulkorakennukset ja pientilan pihamaa kylläkin ovat täynnä. Kuten Titta sanoo, osassa on jopa katsastajan ’leima voimassa’.

Aitoja esineitä 50-luvulta

Titta pukeutuu ja meikkaa mielellään 50-luvun tyyliin. Vaatteet hän ompelee vanhoilla kaavoilla itse yläkerran työhuoneessa.

– Kangaspuilla voin tehdä tulevaisuudessa mattoja ja tekstiilejä.

Titta Toppinen ompelee vaatteet vanhoilla kaavoilla. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

Olohuone on pullollaan soittimia, kuten kontrabasso ja Telecaster-sähkökitara. Jannen elämää sävyttävät musiikki ja bändikeikat. 

– Musiikista voisin nostaa korkeimmalle Eddie Cochranin, Janne Vuorinen tunnustaa.

Nuoret eivät tarkoituksellisesti tavoittele kotiinsa kaikkea 50-luvulta. Ideana on poimia vain se osa, joka heille sopii 2000-luvulla. Esimerkiksi 4G-nettiyhteys pitää nuoren parin ajassa kiinni.

Perinteistä, hyvää elämää

Nuoret eivät keräile antiikkimessuilla myytäviä kalliilta taideteollisuuden suurnimiä, kuten Alvar Aaltoa, Kaj Frankia, Timo Sarpanevaa, Tapio Wirkkalaa tai Saara Hopeaa.

– 50-luvulta ei kannata ottaa liikaa asioita. Esimerkiksi naisten asema on ollut aika paljon enemmän hirveää siihen aikaan, Janne pohtii.

Titalla on ainakin yksi haave vielä täyttymättä. Se odottaa kevättä ja sisäremontin valmistumista.

– Jos saisimme tehtyä paremman kasvimaan. Sieltä tulisi enemmän ruokaa, niin kuin ennen maatiloilla on ollut, Titta toivoo.