Haaveiletko omasta mehiläistarhasta? – Pohjois-Savossa etsitään uusia hunajantuottajia

Nilsiäläinen Korpiahon Hunaja kaipaa lisää sopimustuottajia ja ryhtyy nyt kouluttamaan alasta kiinnostuneita mehiläishoitajiksi.

hunaja
Mehiläistarhaajat tarkastelevat hunajakakkua.
Kaija Kervinen / Yle

Pohjois-Savoon kaivataan lisää hunajantuottajia. Maakunnassa on alkanut kaksivuotinen hanke, jossa muun muassa maatalousyrittäjiä koulutetaan mehiläistarhaajiksi.

Ensimmäinen mehiläishoitajan koulutus (siirryt toiseen palveluun) alkaa Savon ammatti- ja aikuisopiston Toivalan kampuksella maalis-huhtikuun vaihteessa. Siihen voi ilmoittautua 28. maaliskuuta mennessä. Myöhemmin suunnitelmissa on järjestää vielä toinen kurssi.

Yhteistyökumppanina on Kuopion Nilsiässä kotipaikkaansa pitävä Korpiahon Hunaja Oy, joka on Suomen kolmanneksi suurin hunajanpakkaaja. Yhtiö pakkaa ja jalostaa vuosittain 70 000–90 000 kilogrammaa hunajaa.

– Mukaan lähtevät tarhaajat hankkisivat käsityökalut ja pesät. Hunajan käsittely tapahtuisi meillä ja meillä on hunajalle jo valmiit markkinat, sanoo Korpiahon Hunajan yrittäjä Markku Puumalainen.

Yrityksen käsittelemä hunajamäärä on tasaisessa kasvussa, mikä mahdollistaa uusien tarhaajien mukaan tulon alalle. Tavoitteena on saada mehiläishoidon kursseille mukaan nelisenkymmentä alasta kiinnostunutta.

– Jos näistä kaksi kolmasosaa aloittaisi tuotannon, se olisi jo hyvä määrä, Puumalainen tuumii.

Savon Mehiläishoitajat ry järjestää ensi viikolla infotilaisuuksia alkavista koulutuksista. Ensimmäinen tilaisuus on Siilinjärvellä tiistaina 14. maaliskuuta yrityskeskus Innocumissa kello 18–21. Keskiviikkona vastaava tilaisuus järjestetään samaan kellonaikaan Futuriassa.