E-urheilijalta vaaditaan kovaa kuntoa – laiska nörtti ei lajissa pärjää

Elektronisen urheilun myötä Suomeen on syntynyt uusi ammattiurheilijoiden joukko, joka harjoittelee samalla tavalla kuin perinteiset urheilijatkin.

Helsinki
Viisi nuorta miestä istuu rivissä tietokoneiden äärellä ja tuulettaa voiton kunniaksi.
Helsingin IFK:n REDS-joukkue tuulettaa helmikuun Assembly Winter -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.Santeri Rosenvall

Nuoren miehen vasemman käden sormet liukuvat tietokoneen näppäimistöllä kuin hanuristilla. Oikean käden ranne liikuttaa hiirtä herkin mutta nopein liikkein. Katse on lukittu tiukasti näytölle. Edessä avautuu karkinkirjava fantasiamaailma, joka sekoittaa synkkää tulevaisuuden kuvaa sekä villin lännen menoa. Pelaaja ohjaa ponchoon ja stetsoniin verhoutunutta sankaria, joka ampuu vihollisrobotteja revolvereillaan niin sanottujen head shottien, eli päähän osuvien laukausten toivossa.

- Kun päähän ampuu, niin tulee kunnolla vahinkoa, kertoo e-urheilun ammattilainen Miika Tekoniemi harjoitellessaan Overwatch-pelin pelaamista kotonaan Vantaan Jokivarressa.

Mies pelaa tietokonepeliä kädet näppäimistöllä ja katse ruudulla.
Miika Tekoniemi harjoittelee Overwatch-pelin pelaamista kotonaan.Juhani Kenttämaa / Yle

Esikuvana Amerikan Kylli-täti

Miikan päällä on edustamansa HIFK:n e-urheilujoukkue REDS:n punainen pelipaita, jonka selässä lukee pelaajanimi “BBR”. Se tulee sanoista Boss Bob Ross, joka taas viittaa yhdysvaltalaiseen taidemaalari Robert Rossiin. Hän teki 80- ja 90-luvulla tv-ohjelma Joy of Paintingia, jossa opetettiin maalaamaan tauluja. Hahmo on noussut uuteen kukoistukseen internetin myötä, minkä kautta Rossin kuoleman jälkeen syntynyt Miika löysi taiteilijan.

- Hän on ikoninen hahmo, jolla on rauhallinen ääni ja opetustyyli. Näiden ominaisuuksien takia päätin ottaa lisänimen tribuuttina Boss Bob Rossille ja hänen hyvälle toiminnalleen, Miika kertoo pelaajanimensä taustasta.

Kuuden miehen joukkue seisoo lavalla ja tuulettaa voiton kunniaksi. Vasemman puoleisella miehellä tuhannen euron voittoshekki kädessä.
REDS-joukkue vei Overwatch-pelissä voiton Tampereen Lantrek-tapahtumassa maaliskuun alussa. Pelaajat vasemmalta oikealle: Roope ”Ruape” Kurkela, Ville ”PrettyWise” Mikkonen, Toni “Effix” Hurme, Miika ”BBR” Tekoniemi, Eemeli ”Woomera” Ikonen ja Jani ”Exceed” Kosonen.Santeri Rosenvall

Kommunikaatio tuo kultaa

Selkeä kommunikaatiotaito on e-urheilijalle tärkeä ominaisuus. Kuuden hengen joukkueessa pelattava Overwatch vaatii nopea käskytystä ja selkeitä viestintätaitoja.

Hyvillä elämäntavoilla varustettu kaveri vie kärkikahinoissa aina voiton

Christer Kasurinen, REDS-manageri

Alati vaihtuvat pelitilanteet vaativat sitä, että tiedon pitää kulkea pelaajien välillä sekunnin murto-osien nopeudella. Miikalle tämän taidon hallitseminen on erityisen tärkeää, koska hän on joukkueen johtaja eli “shot caller”.

- Annan pelin sisäisiä käskyjä. Esimerkiksi jos vastustajajoukkue tekee sellaisen liikkeen, mitä emme osaa odottaa, niin annan nopean käskyn miten toimia. Sen lisäksi päätän, mitä erityisiskuja annamme pelin keskellä. Pidän käytännössä pakan hallussa pelin sisällä, ja annan tarvittavan ohjeistuksen koko joukkueelle, tähdentää Tekoniemi.

Kommunikaatio pelaajien välillä tapahtuu “headsetin” eli kuulokkeiden sekä mikrofonin yhdistelmän välityksellä.

Kuusi pelaajaa istuu tietokoneiden äärellä ja keskittyy pelaamiseen
REDS-joukkue pelin tiimellyksessä tämän vuoden Assembly Winter -tapahtumassa.Santeri Rosenvall

Fyysinen kunto valttia myös tietokoneen äärellä

Joukkuepelaaminen vaatii silmien ja käsien yhteistyön treenaamisen lisäksi myös tarkkaa pelistrategioiden suunnittelua sekä jokaisen pelaajan oman roolin hiomista. E-urheilun ammattilainen ei voi pärjätä, jos ei pidä fyysisestä kunnosta tai henkisestä kantista huolta. Huippupelaajat harjoittelevat turnauksia varten parhaimmillaan jopa 70 tuntia viikossa.

Hyvillä elämäntavoilla varustettu kaveri vie kärkikahinoissa aina voiton, toteaa REDS-joukkueen manageri Christer Kasurinen.

- Pelaaja ei saa olla väsynyt, hänellä ei saa olla kahvikuppineuroosia tai muuta ongelmaa, joka vaikuttaa hienomekaanikkakykyihin. Jos pelaaja ei nuku hyvin, ei syö hyvin tai hänellä ei ole itsensä kanssa hyvä olla, niin hän ei myöskään kestä kahdesta kuuteen tuntiin venyviä pelisessioita.

Tärkeää on myös säästää ranteita pelien välisillä tauoilla. Kaikkea ylimääräistä käsien käyttöä tulee välttää.

Miika "BBR" Tekoniemi

Miika harrastaa painonnostoa ja pitää vireystilaa yllä juoksemalla puoli tuntia juoksumatolla ennen Overwatch-treenejä. E-urheilun ammattilainen näyttää olevan kaikkea muuta kuin yksin pimeässä huoneessa tyhjien kolatölkkien seassa tietokoneen kelmeässä valossa epäryhdikkäästi istuva olmi, millaisiksi videopelien pelaajia stereotyyppisesti liian usein käsitetään.

Kaljupäinen parrakas mies sekä lippalakkipäinen nuori mies poseeraa tietokoneen äärellä.
REDS-manageri Christer Kasurinen sekä shot caller Miika Tekoniemi treenitilassa Miikan kotona Vantaalla.Juhani Kenttämaa / Yle Helsinki

Vanhemmat, kuunnelkaa lapsianne

Noin nelikymppinen REDS-manageri Christer muistelee, että hänen nuoruudessaan tietokonepelejä pidettiin lapsellisena harrastuksena. Nykyään asenne pelaamista kohtaan on muuttunut, koska monessa perheessä pelataan jo useammassa sukupolvessa. Silti ennakkoluulot e-urheilua kohtaan elävät voimakkaina. Harrastusta vähätellään etenkin silloin, kun puntarissa on jokin perinteinen urheilulaji. Christer on huomannut, että asenne muuttuu sitä mukaan, kun e-urheilu yleistyy.

- Esittelimme e-urheilua HIFK:n jäähallissa. Siellä erään juniorin isä tuli kiitollisena kertomaan, että hänellä on kaksi poikaa, joista yksi harrastaa jääkiekko ja toinen e-urheilua. Hän ymmärsi aluksi vain lätkää pelaavan poikansa harrastusta, mutta näkee nyt, miten positiivisesti e-urheilu on vaikuttanut enemmän tietokoneen äärellä viettävän poikansa elämään: hänellä on kavereita ympäri Eurooppaa ja hän osaa puhua englantia melkein kuin ädinkieltään, Kasurinen kertoo.

Kaikki lähtee ranteista sukupuoleen katsomatta

Elektroninen urheilu on siis yllättävän sosiaalinen harrastus, jonka parissa voi kehittyä maailman huipuksi huolimatta pelaajan sukupuolesta. Lisäksi e-sportsin parissa ei tarvitse pelätä vakavan loukkaantumisen uhkaa.

Liiallisesta pelaamisesta johtuvaa ranteen rasitusvamma eli “e-urheilijan ranne” on yleisin pelaamisesta johtuva fyysinen riski jopa ammattitasolla. Tämä osataan ottaa huomioon jo harjoitellessa.

- Valmentajat ovat opettaneet meille erilaisia venyttelyliikkeitä. Tärkeää on myös säästää ranteita pelien välisillä tauoilla. Kaikkea ylimääräistä käsien käyttöä tulee välttää, Miika “BBR” Tekoniemi kuittaa.

Tutustu lajiin tarkemmin Ylen elektronisen urheilun sivujen kautta.