Hyppää sisältöön

EU hyväksyi Venäjän lainoittaman ydinvoimalahankkeen Unkarissa

EU on seurannut hanketta tarkasti, koska unioni on huolissaan Venäjän vaikutusvallan kasvusta.

Kuva: AOP

Euroopan unioni on hyväksynyt Unkarin kiistellyn ydinvoimalahankkeen. EU:n siunaus poistaa viimeisetkin esteet Paksin ydinvoimalan laajennushankkeelta.

EU hyväksyi hankkeen ehdollisena. EU esimerkiksi vaatii, että noin kolmasosa ydinvoimalan tuottamasta energiasta myydään avoimilla markkinoilla.

Lisäksi Unkarin on varmistettava, että voimalan laajennuksesta saatavaa voittoa ei sijoiteta voimalakapasiteetin lisäämiseen.

Venäjältä jättilaina voimalahankkeeseen

Paksin ydinvoimalan laajennus on kutitellut poliittisia intohimoja, eikä vähiten Venäjän vahvan roolin takia.

Noin 12 miljardin euron laajennushanke saa merkittävää vetoapua Venäjältä, joka lainoittaa hankkeesta kymmenisen miljardia, eli 80 prosenttia.

Voimalan laajennuksen rakentaa venäläinen Rosatom. Hankkeesta sovittiin jo vuonna 2014. Sopimus närkästytti jo silloin, koska voimalahanke toteutettiin ilman julkista tarjouskilpailua.

Unkari vetoaa energiaomavaraisuuteen

Unkari on vedonnut voimakkaasti Paksin voimalahankkeen toteutumisen puolesta. Unkarin pääministeri Viktor Orbán on sanonut, että Paks-hankkeen kaatuminen lisäisi Unkarin riippuvuutta Venäjän maakaasusta.

Paksin ydinvoimalaitos on Unkarin ainoa. Paksin neljä neuvostoaikaista reaktoria tuottavat noin puolet Unkarin energiasta. Hyväksytty sopimus lisää reaktorien määrän kuuteen.

Ydinvoimalahanketta on arvosteltu muun muassa kalleudesta ja siitä, että hanke kytkee Unkarin energiamarkkinat entistä tiiviimmin Venäjään.

EU pelkää Venäjän vaikutusvallan kasvua

Myös EU on seurannut ydinvoimalahanketta tarkasti. EU on korostanut erityisesti kilpailun avoimuutta. Esimerkiksi voimalahankkeen jättäminen kilpailuttamatta sai heti kritiikkiä EU:sta.

Maanantaina annettu päätös ei edes mainitse Venäjää.

Tästä huolimatta EU on huolissaan juuri Venäjästä ja sen vaikutusvallan kasvusta.  EU:n energiamarkkinat ovat herkät, ja Euroopan riippuvuus venäläisestä tuontienergiasta on vahvaa.