Uudistettu äitiyspakkaus on tässä – liukuvoide tekee paluun

Maailmallakin ihastuttava suomalaiskeksintö on tänä vuonna sisällöltään yhtä aikaa neutraalin ja pirteän värinen. Uusien vaatekuosien lisäksi laatikossa on kaksi täysin uutta tuotetta.

Kotimaa
Äitiyspakkauksen vaatteita.
Kela julkisti uuden äitiyspakkauksen tiistaina.Kela

Vuoden 2017 äitiyspakkaus kokee uudistuksia.

Ensinnäkin suomalaisperheet ovat toivoneet enemmän puolipotkuhousuja ja saamansa pitää. Äitiyspakkauksia ilmaiseksi myöntävän Kelan mukaan pikkuvauvoille käytännöllisiä puolipotkuhousuja on lisätty potkupukujen kustannuksella.

Toiseksi pakkauksessa on aivan uusia tuotteita. Ensimmäistä kertaa Kela jakaa unipussin, joka toimii myös yöpukuna. Toinen uusi tuote on asiakaspalautteissa kovasti toivottu collegehaalari.

Äitiyspakkauksen vaatteita.
Vetoketjullinen collegehaalari on yksi uuden pakkauksen lukuisista neutraaleista, vaaleammansävyisistä vauvanvaatteista.Kela

Kolmanneksi värimaailma on silmiinpistävän erilainen kuin edellisvuoden pakkauksessa. Vuonna 2016 Kela sai jonkin verran palautetta poikamaisista valinnoista – vauvanvaatteissa toistuivat sinisen ja ruskean eri sävyt. Tämänkertainen kokonaisuus yhdistää riemunkirjavaa neutraaleihin valkoiseen, harmaaseen ja mustaan.

Äitiyspakkaus vuosi 2016
Äitiyspakkaus vuosi 2017
Vertaile kuvaparista äitiyspakkauksia 2016 ja 2017 palkkia liu'uttamalla.

Neljäs uudistus on täsmällisemmin paluu vanhaan: liukuvoide sisältyy taas tauon jälkeen äitiyspakkaukseen. Kela täydensi tarvikevalikoimaa liukuvoiteella viimeksi vuonna 2010.

Äitiyspakkauksen sisältö kilpailutetaan vuosittain. Kela ei itse julkista voittajia. Suomalainen pienyrittäjä Jutta Jantunen kuitenkin iloitsee voittaneensa tarjouskilvan yli neljäsosasta pakkaukseen valituista tuotteista.

Itse pahvilaatikko, joka on herättänyt maailmalla kiinnostusta suomalaisvauvojen ensisänkynä, on yhä tuttu edellisvuosien lintukuvioinen malli. Uudet kannet pakkaus saa seuraavan kerran vuonna 2018.

Äitiyspakkauksen vaatteita.
Unipussissa on tuttua sinistä, mutta muuten värivalinnat ovat muuttuneet paljon viimevuotisesta.Kela

Uusi äitiyspakkaus koskee todennäköisimmin vasta myöhäisempiä kesävauvoja, koska Kela arvioi vanhoja paketteja riittävän vähintään pääsiäiseen ja avustusta pitää hakea viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa. Kelan asiakas ei voi itse valita, kumman äitiyspakkauksen haluaisi.

Ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa, Kela myöntää ympäristösyistä ensin kaikki jäljellä olevat vuoden 2016 vaatteet ja hoitotarvikkeet. Viime vuonna syntyi 2 800 vauvaa vähemmän kuin edellisvuonna 2015. Sen takia myös suosittua äitiyspakkausta jaettiin 2 400 laatikollista vähemmän.

Vakinaisesti Suomessa asuva voi hakea lapsen syntyessä Kelalta äitiyspakkausta tai vaihtoehtoisesti 140 euron verotonta rahasummaa. Äitiyspakkaus on tavannut olla arvoltaan raha-avustusta suurempi.

Äitiyspakkauksen vaatteita.
Pikkuvauvojen rakastamassa liinalelussa esiintyi viimeksi jänö, nyt luppakorvainen koira.Kela

Kela esittelee uudistuneen äitiyspakkauksen kaikki 53 tuotetta yksityiskohtaisemmin perhesivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Suomen äitiyspakkauksesta on otettu viime vuosina mallia muun muassa Amerikassa ja viimeksi Skotlannissa, missä niitä on tarkoitus jakaa kesään mennessä kaikille uusille vauvoille ja heidän äideilleen. Suomalalaiskeksintö täyttää tänä vuonna 80 vuotta.