Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Axl Smith -kohu leimasi myös Kasmirin – osin virheellisesti

Salakuvauksesta tuomitun juontajan Axl Smithin oikeudenkäynnin loka on lentänyt myös laulaja Kasmirin päälle. Mielikuvat pahamaineisesta seksivideoringistä eivät pidä paikkaansa.

Axl Smithin oikeudenkäynti on vaikuttanut myös laulaja Kasmirin julkisuuskuvaan. Mediassa on kerrottu virheellisesti tämän kuuluneen viestirinkiin, jossa olisi levitetty lukuisia seksivideoita. Todellisuussa Axel Smith jakoi ryhmään vain yhden videon. Kuva: Tapio Nykänen / Yle

Voice of Finlandin entinen juontaja Axl Smith tuomittiin viime viikolla ehdolliseen vankeuteen ja vahingonkorvauksiin. Tuomio tuli kymmenistä tapauksista, joissa hän oli salaa tallentanut seksikumppaneitaan tai toisten ihmisten seksiä sekä näyttänyt joitakin näistä videoista ja kuvista muille ihmisille.

Suurin kohu nousi videoiden ja kuvien levittämisestä. Oikeudenkäynnissä puitiin Haippirinki-nimistä WhatsApp-ryhmää, johon on Smithin lisäksi kuulunut muun muassa laulaja Kasmir, musiikkituottaja Hank Solo sekä kolme muuta ihmistä.

Esimerkiksi Ilta-Sanomat, Iltalehti, Helsingin Sanomat ja musiikkilehti Rumba ovat virheellisesti kertoneet, että ryhmässä olisi levitetty useita videoita ja kuvia. Mielikuva siitä, että oikeudenkäynnissä oli yhtä paljon kyse salakatselusta kuin videoiden laajasta levittämisestä on ollut vahva.

Näin ei kuitenkaan oikeuden tiedotteissa tai tuomiossa lue – tämän todistaa jo muutaman minuutin perehtyminen niihin. Sen vaivautui tekemään viikonloppuna viihdelehti Stara (siirryt toiseen palveluun), jonka jutun jälkeen moni viestimistä korjasi aiempia juttujaan.

Virheet korjattiin viikonloppuna – korjaantuuko mielikuva koskaan?

Ilta-Sanomat kirjoitti 28.2., että Axl Smith olisi jakanut WhatsApp-ryhmässä lukuisia kuvia ja videoita: "Käräjäoikeuden päätöksestä selviää Smithin jakamien viestien laajuus. Smith jakoi kuvaamaansa video- ja kuvamateriaalia viestipalvelu WhatsAppissa." Nämä lauseet poistettiin jutusta vasta maanantaina ennen tämän jutun julkaisua.

Lisäksi lehti referoi Haippirinki-viestiryhmän kommentteja seksistä. Mielikuva seksivideoiden jakoringistä oli valmis.

Sama virhe lukuisten videoiden jakamisesta toistui Iltalehden jutussa.

Kummatkin lehdet korjasivat juttujaan viikonloppuna Staran jutun jälkeen. Ilta-Sanomat kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun): "Artikkelia tarkennettu kauttaaltaan 5.3. klo 18.22. Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Smith olisi jakanut WhatsApp-ryhmässä lukuisia kuvia ja videoita."

Iltalehti korjasi juttuaan samoin (siirryt toiseen palveluun): "Juttua muokattu 5.3. klo 19.20. Korjattu otsikosta, ingressistä ja leipätekstistä virheellinen tieto, että Whatsapp-ryhmään olisi lähetetty useita kuvia ja videoita."

Myös Helsingin Sanomat toisti virheen lukuisista videoista kertoessaan Yle Uutisten jutusta, jossa kerrottiin, että Kasmir oli pudotettu radiosoitosta useilla kanavilla kohun vuoksi. HS korjasi juttuaan (siirryt toiseen palveluun) samana päivänä, yli yhdeksän tuntia julkaisun jälkeen.

Rumba-lehti ei maanantaihin mennessä ollut korjannut nettijuttuihinsa tietoa sitä, että kyseessä oli vain yksi kuva ja video. Yhden jutun otsikko on yhä "Kasmir avoimena osallistumistaan Axl Smithin seksivideoilla kyllästettyyn haippirinkiin: "Häpeän niitä kommentteja jotka ovat tulleet ilmi" (siirryt toiseen palveluun) .

Mistä mielikuva sitten lähti?

Axl Smithin oikeudenkäynti herätti alusta lähtien paljon huhuja ja julkisuutta. Oikeudenkäynnin päätöksen uutisoinnissa on mennyt sekaisin kaksi asiaa: se, miten laajaa Axl Smithin salakuvaus oli ja kuinka suppeaa materiaalin jakaminen muille todellisuudessa oli.

Käräjäoikeuden tiedotteen kolmannessa kappaleessa lukee:

"Smith oli lähettänyt WhatsApp-puhelinviestisovelluksen kautta viisihenkiselle viestiryhmälle ensinnäkin valokuvan yhdestä nukkuvasta uhrista ja toisekseen puhelimella kuvaamansa joidenkin sekuntien pituisen videon toisesta naispuolisesta asianomistajasta, joka ei ollut videolta tunnistettavissa, harrastamassa seksiä toisen, Smithin tunteman miehen kanssa."

Tämä kohta on jostain syystä mennyt useilta tiedotusvälineiltä ohi. Virhe on kopioitunut moneen juttuun ja niiden taustoihin.

Oikeuden tiedotteessa todetaan, että Smith on näyttänyt puhelimestaan neljää videota bändikiertueen aikana muille ihmisille.

"Asiaa käsiteltäessä ei muilta osin ole tullut esiin viitteitä siitä, että Smithin kuvaamia videoita olisi jaettu eteenpäin tai näytetty ulkopuolisille. Käräjäoikeus on päätellyt, että Smithin tarkoituksena ei ole ollut jakaa kuvaamiaan videoita ulkopuolisille, vaan pitää ne itsellään talletettuina."

Tämäkin kappale on tuntunut menneen monelta tiedotusvälineeltä ja julkiseen keskusteluun osallistuneelta ohi silmien. Mielikuva sosiaalisessa mediassa ja näppäimistöjen takana pahamaineisesta seksivideoringistä on ollut niin vahva, ettei lopullista oikeuden päätöstä ole luettu tarkkaan.

Onko Kasmir tuomittu julkisuudessa turhaan?

Smithin tuomion jälkeen laulaja Kasmir eli Thomas Kirjonen ilmoitti jättäytyvänsä pois (siirryt toiseen palveluun) Tanssii tähtien kanssa -kilpailusta. Monet radiokanavat päättivät myös jättää Kasmirin musiikin soittamatta. YleX poisti Kasmirin soitosta vedoten tulehtuneeseen keskusteluun. Nelonen Mediaan kuuluvat kanavat kuten Radio SuomiPop eivät ole soittaneet Kasmiria imagosyistä.

Kasmir itse on kertonut julkaisuuteen vain vähän, mutta pyrkinyt oikomaan väitettä seksivideoringistä:

– Tämä WhatsApp ryhmä on perustettu puhtaasti kiertueen aikatauluista tiedottamista varten eikä mitään arvelluttavaa materiaalia glorifioivaksi, naisien halventamiseen keskittyväksi salaseuraksi. Ymmärrän että en reagoinut asioihin ja tilanteisiin oikein. Siitä kannan vastuun, kirjoitti Kasmir omilla Facebook-sivuillaan.

Kasmiria ei ole siis syytetty rikoksesta vaan hän on ollut oikeudessa todistajana. Lehdistössä esiin nostetut kommentit WhatsApp-viestiketjuun eivät kuitenkaan istu Tanssii tähtien kanssa -tähden imagoon.

Seksiseikkailujen kommentoiminen ei ole rikos. Mutta niiden kuvaaminen tai kuvamateriaalin levittäminen on. Eikä sitä tarvitse tehdä kymmeniä kertoja. Riittää, että kuvaa yhdenkin videon ja levittää sen viidelle kaverilleen.

Kuinkakohan moni tajuaa, että oman kaveriporukan kännykkävideo voi ylittää rikoksen rajat?

Kirjoittaja on Yle Uutisten kulttuuritoimituksen esimies.

Päivitys 8.3.: Jutussa kerrotaan, että Rumba ei ollut oikaissut juttujaan maanantaihin mennessä. Rumba korjasi juttunsa Ylen kirjoituksen ilmestymisen jälkeen tiistaina.

.
.