Kupittaan sairaalan G1-kohu johti uuden yksikön perustamiseen Turussa

Karkeista laiminlyönneistä on opittu mutta tehtävää on vielä, sanoo palvelualuejohtaja Katariina Korkeila Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta.

Turku
Kupittaan psykiatrisen sairaalan julkisivu.
Nora Engström / Yle

Turun Kupittaan vanhuspsykiatrian osasto G1:n takavuosien laiminlyönten jälkipyykki on johtanut kirjallisiin varoituksiin kolmelle virkamiehelle sekä huomautukseen yhdelle virkamiehelle. Työntekijöiden laiminlyöntejä on vielä syyteharkinnassa, joten asia nousee vielä esille moneenkin kertaan.

Yksi merkittävä uudistus on uuden yksikön perustaminen haasteellisesti käyttäytyvien muistihäiriöpotilaiden hoitamiseksi. Tässä yksikössä on yhdeksän potilaspaikkaa.

Vuoden 2017 alussa avatussa yksikössä hoidetaan potilaita, joilla on erityisen vaikea vaihe menossa.

– Täällä voidaan hakea turvallinen hoitomuoto ja sellainen ympäristö, että potilas sitten pärjää varsinaisessa hoitopaikassa. Yksikön henkilökunta on perehtynyt hyvin muistihäiriöihin, ja he osaavat olla rauhallisia potilashoitotilanteissa, sanoo palvelualuejohtaja Katariina Korkeila Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta.

Nainen ja kaksi miestä istumassa pöydän ääressä.
Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli A. Manni ja kaupunginjohtaja Aleksi Randell.Kalle Mäkelä / Yle

Vanhuspsykiatriassa on Korkeilan mukaan saatu aikaan parannuksia ja työtä on tehty pitkään. Tehtävää on toki vielä paljon.

– Se, että on puhuttu asioista julkisesti, niin ollaan saatu tiettyjä asioita edistettyä, hän tiivistää.

Ei vielä potkuja

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell myöntää, että potkuja ei olla vielä annettu kenellekään G1-kohun jälkipyykin aikana.

Mutta miten voidaan varmistua, ettei G1-skandaali pääse toistumaan?

– Pitää lähteä siitä, että henkilökunta ei syyllisty laiminlyönteihin, ja heillä on velvollisuus tehdä ilmoitus, jos joku kollegoista syyllistyy moitittavaan tekoon.

– Kanteluita voi tehdä nimellä tai nimettömästi. Näiden asioiden ja omavalvonnan kautta pitää pystyä varmistamaan, ettei näin pääse enää tapahtumaan, Randell sanoo.