1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

KCNA: Kim Jong-un valvoi itse ohjuskokeita – Pohjois-Korean propaganda otti jälleen kierroksia

Tykkimiesten sydämissä oli ”palava halu armottomaan kostoon.”

Kim Jong-un tarkkaili ohjuskoetta myös vuonna 2015. Kuva: KCNA / EPA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un oli henkilökohtaisesti valvomassa maan eilistä ohjuskoetta, maan propagandatoimisto KCNA kertoo.

– Harjoitukseen osallistui Hwasong-tykistöyksiköitä […] joiden tehtävä on iskeä Yhdysvaltain imperialististen hyökkäysvoimien tukikohtiin Japanin mantereella.

Pohjois-Korea käyttää Hwasong-nimitystä keskimatkan Musudan-ohjuksistaan.

– Tykkimiesten sydämissä oli palava halu armottomaan kostoon yhdessä harjoitteleville sodanlietsojille, lausunnossa kerrotaan.

Maininta sodanlietsojista vitannee Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean viikko sitten alkaneeseen, vuosittaiseen Foal Eagle -sotaharjoitukseen jossa koetellaan laajasti maa- meri- ja ilmavoimien yhteistoimintaa.

– Hän (Kim) määräsi KPA:n (Pohjois-Korean armeijan) strategisen yksikön olemaan hälytysvalmiudessa, kun todellinen sota voi puhjeta minä hetkenä hyvänsä, KCNA julisti.

Pohjois-Korea ampui eilen neljä ballistista ohjusta. Kolme niistä lensi noin tuhannen kilometrin matkan päätyen vähimmillään 300 kilometrin päähän Japanin rannikosta. Lentoradan lakikorkeuden kerrotaan olleen 260 kilometriä.

Mitä tekee Trump?

Yhdysvalloissa presidentti Trumpin hallinto joutuu jälleen miettimään suhtautumistaan Kim Jong-uniin ja mahdolliseen uhkaan Pohjois-Korean suunnalta. Trump on vannonut, että Pohjois-Korean tavoite Yhdysvaltojen mantereelle kantavasta ydinohjuksesta ”ei tule tapahtumaan”, mutta ei ole vielä kertonut strategiaansa pysäyttääkseen kehityksen.

Uutistoimisto AP:lle nimettömänä puhununeen virkamieslähteen mukaan presidentille esiteltäviä vaihtoehtoja ovat muun muassa kovemmat sanktiot, sotilaalliset toimet sekä pitkään pysähdyksissä olleiden neuvottelujen uudelleenkäynnistäminen Pohjois-Korean kanssa.

Lähteen mukaan Yhdysvallat ei aio esittää välitöntä vastausta Pohjois-Korean ohjuskokeeseen.

Lähde: Reuters, AP