1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat on alkanut siirtää ohjuspuolustusjärjestelmää Etelä-Koreaan

Järjestelmä halutaan toimintaan vuoden loppuun mennessä.

Yhdysvaltain asevoimat siirsivät THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmänsä osia Etelä-Korean Pyeongtaekissa maanantaina. Kuva: USFK / AFP

Yhdysvaltain asevoimat on alkanut siirtää ohjuspuolustusjärjestelmänsä osia Etelä-Koreaan. Yhdysvaltain puolustusministeriön alainen Tyynenmeren-komentokeskus (USPACOM) tiedotti asiasta päivä sen jälkeen, kun Pohjois-Korea laukaisi neljä ohjusta. Kolme niistä tippui mereen Japanin talousvyöhykkeelle.

Etelä-Korean virkaatekevä presidentti, pääministeri Hwang Kyi-ahn sanoi eilen, että haluaa järjestelmän maansa käyttöön pikaisesti.Tyynenmeren-komentokeskuksen johtaja, amiraali Harry Harris sanoo siirron olevan vastaus Pohjois-Korean eiliseen ohjuskokeeseen.

– Pohjois-Korean jatkuva provosointi vain vahvistaa (USA:n ja Etelä-Korean välisen) allianssimme päätöstä ottaa THAAD käyttöön Etelä-Koreassa, Harris sanoi tiedotteessa.

THAAD-järjestelmän käyttöönotto on suututtanut Pohjois-Korean lisäksi myös Kiinan, joka näkee järjestelmän tehokkaat tutkat turvallisuusuhkana. Jotkut Etelä-Korealaiset presidenttiehdokkaat ovat myös olleet sitä mieltä, että saavutettu turvallisuushyöty ei korvaisi järjestelmän myötä huonontuvia suhteita Kiinaan ja Venäjään.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat aikovat saada THAAD-järjestelmän käyttöön vuoden loppuun mennessä.

Lähteet: AFP, AP