Sotainvalidien määrä Lapissa vähenee – toiminta ajetaan alas hallitusti

Lapissa toimineista paikallisosastoista on tämän vuoden jälkeen jäljellä enää neljäsosa. Sotainvalidit ja heidän puolisonsa pysyvät silti järjestön tuen piirissä.

Lappi
Kukkia juhlapöydässä.
Vuoden alussa Lapissa oli jäljellä vielä 128 Sotainvalidien Veljesliiton jäsentä.Heikki Haapalainen / Yle

Sotainvalidien veljesliitto ajaa toimintaansa alas vähitellen Lapissakin. Syynä on varallisuuden ja ennen kaikkea jäsenmäärän väheneminen.

Vuodenvaihteessa Lapissa oli 128 Sotainvalidien veljesliiton jäsentä ja puolisojäseniä 323. Lapin piirin puheenjohtajan Jouko Lahdenperän mukaan tämän vuoden lopussa toimivia paikallisosastoja on Lapissa enää viisi.

– Vuoden 2017 jälkeen osastot jäävät enää Kemiin, Tornioon, Muonioon, Savukoskelle ja Sodankylään. Jäljelle jäävät sotainvalidit muilla paikkakunnilla liittyvät piirin henkilöjäseniksi, kertoo Jouko Lahdenperä.

– Joka paikkakunnalle jää myös yhteyshenkilö, jolla on nimilista henkilöistä, joita tämä asia koskee ja joka myös tuntee heidät. Näin varmistetaan, että kukaan ei jää tyhjän päälle.

Piirit muuttuvat perinneyhdistyksiksi

Pian eteen tulee myös omasta toimistosta luopuminen. Lapin piiri jatkaa Lahdenperän arvion mukaan vielä pari – kolme vuotta. Sen jälkeen toiminta jatkuu Sotainvalidien perinneyhdistyksen muodossa.

– Leskiä ja puolisoita jää vielä, kun naisethan elävät vähän pitempään. Perinnejärjestö jää heidän asioita hoitamaan ja tietysti tallentamaan perinnettä, jotta tulevatkin sukupolvet muistaisivat, Lahdenperä sanoo.

Sotainvalidien veljesliiton lähtökohtana on, että vuoteen 2020 mennessä rahavarat olisi käytetty jäsenten tukemiseen niin, että sitä olisi jäljellä noin miljoona euroa.

Loput rahat on Lahdenperän mukaan määrä käyttää järjestön alasajamiseen ja toiminnan siirtämiseen perinneyhdistyksille.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus