Myrkkymurha kiristää välejä – Pohjois-Korean lähetystön väki lukittiin työpaikalleen Malesiassa

Pohjois-Korea on kieltänyt maassa olevia malesialaisia lähtemästä maasta. Malesia puolestaan sulki Pohjois-Korean lähetystön.

Kim Jong-nam
Pohjois-Korean suurlähetystö Kuala Lumpurissa.
Pohjois-Korean suurlähettiläs Kang Choli (kuvassa auton sisällä) poistui Kuala Lumpurissa sijaitsevasta Pohjois-Korean suurlähetystöstä maanantaina.Frazy Ismail / EPA

Malesian poliisi on lukinnut Pohjois-Korean lähetystön työntekijät Kuala Lumpurin lähetystöön, kertoo maan sisäministeriö. Apulaissisäministeri Nur Jazlan Mohamedin mukaan poliisi yrittää tunnistaa lähetystössä olevat ihmiset.

Malesian poliisi etsii yhä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin murhasta epäiltyjä pohjoiskorealaisia.

Haussa on kolme miestä, joiden epäillään osallisuneen Kuala Lumpurin lentokentällä tehtyyn murhaan. Yksi heistä on pohjoiskorealainen diplomaatti, yksi lentoyhtiön työntekijä.

Pohjois-Korea kielsi poistumasta maasta

Ministerin mukaan työntekijät pidetään lähetystössä kunnes poliisi on saanut tarpeeksi tietoa ihmisten olinpaikoista.

Pohjois-Korea kielsi aiemmin tiistaina malesialaisia lähtemästä Pohjois-Koreasta. Malesian ulkoministeriön mukaan Pohjois-Koreassa on 11 malesialaista.

Maiden aiemmin suhteellisen hyvät välit ovat kiristyneet viime kuussa tehdyn murhan jälkeen. Malesia ei ole suoraan syyttänyt Pohjois-Koreaa murhasta, mutta se on karkottanut Pohjois-Korean lähettilään Kang Cholin ja ilmoittanut peruvansa Pohjois-Korean kansalaisten viisumivapauden.

Pohjois-Korea on syyttänyt Malesiaa vehkeilystä vihollisten kanssa.

Kaksi naista murhaoikeudenkäynnissä

Tällä hetkellä pidätettyinä on indonesialainen ja vietnamilainen nainen. Heitä syytetään osallisuudesta murhaan. Oikeudenkäynti heitä vastaan alkoi viime viikolla.

Naiset itse ovat väittäneet, etteivät tienneet murhasta. Yksi pidätetty pohjoiskorealainen vapautettiin viime viikolla todisteiden puutteessa.

Kim Jong-nam murhattiin hieromalla hänen kasvoihinsa VX-hermomyrkkyä.

AP, Reuters