1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin herruudesta kova taisto: Vihreät kirii yhä, mutta viekö Vapaavuori voiton kokoomukselle?

Pormestarikisa näyttää kirittäneen vihreiden ja kokoomuksen kannatusta, ilmenee Ylen teettämästä kyselystä.

Helsinki
Puoluekannatusarviotgrafiikka, Helsinki
Yle Uutisgrafiikka

Kuntavaalien voittajasta käydään Helsingissä poikkeuksellisen kovaa kilpailua, ilmenee Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämästä puoluekannatusmittauksesta.

Helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa toteutetussa kyselyssä vihreitä äänestäisi Helsingissä 28,1 prosenttia puoluekantansa kertoneista. Se on reilut kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin toisella sijalla olevalla kokoomuksella.

Ero kahden suurimman kesken on isompi kuin kaksi kuukautta sitten: tammikuun alussa julkaistussa mittauksessa vihreät oli 0,9 prosenttiyksikköä kokoomusta edellä. Luvut mahtuvat kuitenkin virhemarginaaliin, se on molemmissa kyselyissä kolme ja puoli prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vihreiden kannatus on noussut kahdessa kuukaudessa 2,3 prosenttiyksikköä. Myös kokoomus on nosteessa, sen kannatuslukemat ovat Helsingissä nyt 25,9 prosenttia, prosenttiyksikön suuremmat kuin edellisessä Ylen kyselyssä.

Yhteenlaskettuna vihreiden ja kokoomuksen kannatus on nyt 54 prosenttia. Kahden kärki onkin karkaamassa muilta: Kolmannella sijalla olevan SDP:n kannatus on pudonnut peräti 2,3 prosenttiyksikköä. Kannatusprosentti on nyt 15,4.

Kuntavaalit pidetään kuukauden kuluttua. Vaaliasetelmat Helsingissä näyttävät juuri nyt tältä:

Vaaliasetelmat Helsingissä -grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ykkössuosikki pormestariksi: Kokoomuksen Vapaavuori

Helsingin kuntavaaleista on ennakoitu aiempaa henkilökeskeisempiä. Syynä on pormestarimalli, johon kaupunki siirtyy uuden valtuustokauden alussa. Kukin keskeinen puolue on asettanut sitä varten oman pormestariehdokkaan.

Pormestarin paikan lankeaminen vaalien suurimmalle puolueelle on todennäköistä, mutta ei varmaa – valinta on lopulta kokonaan tulevan valtuuston käsissä.

Taloustutkimus kysyi vastaajilta myös sitä, kuka puolueiden asettamista ehdokkaista olisi heidän mielestään paras ehdokas Helsingin pormestariksi.

Kärki oli tässäkin selvä: Kokoomuksen Jan Vapaavuorta piti parhaana ehdokkaana peräti 37,9 prosenttia vastanneista. Kakkosena oli vihreiden Anni Sinnemäki, 22,9 prosentin kannatuksella.

SDP:n Tuula Haatainen ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki saivat kumpikin hieman yli yhdeksän prosentin kannatuksen. Parasta ehdokasta ei osannut nimetä yksitoista prosenttia vastanneista.

Myös omien joukossa Vapaavuori oli suositumpi kuin Sinnemäki: Vihreitä äänestävistä noin 67 prosenttia oli Sinnemäen kannalla. Vapaavuoren takana taas oli liki 90 prosenttia kokoomuslaisista.

Taloustutkimuksen Pajunen: Tilanne voi vielä kääntyä

Vapaavuori näyttää keräävän kannatusta yli puoluerajojen. Erityisen suosittu hän oli niiden joukossa, jotka eivät kertoneet puoluekantaansa: epävarmoista äänestäjistä liki 40 prosenttia piti Vapaavuorta parhaana ehdokkaana pormestariksi.

Tämä voi kääntää tilanteen kokoomuksen eduksi, arvioi Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että Vapaavuoren selkeä etuasema vie tilanteen aika tasaiseksi Helsingissä.

– Sinnemäki on lähinnä vihreiden kannatuksen varassa, Vapaavuori kerää kannatusta muistakin puolueista. Se voi vääntää tulosta kokoomuksen suuntaan, Pajunen summaa.

Hän toteaa, että vihreiden ongelma on ollut pitkään se, että gallupmenestys ei realisoidu vaaleissa.

– Mutta se vähenee vaali vaalilta. Sitä saattaa olla jonkin verran enemmän kuin muilla, mutta ei enää niin paljon kuin aiemmin.

Viime vaaleista yli neljä vuotta – vihreät suurin nousija

Kun tuoretta puoluekannatusmittausta vertaa syksyn 2012 kuntavaaleihin, vihreiden nousu Helsingissä on yhä selvempi: vaalituloksesta puolueen kannatus on noussut jopa 5,8 prosenttiyksikköä.

Tässä vertailussa kokoomuksen kannatus on sulanut yhden prosenttiyksikön, SDP:n 1,4.

Puoluekannatusarviotgrafiikka, Helsinki 2012
Yle Uutisgrafiikka

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yle teettää kaksi perättäistä kuntakohtaista puoluekannatusmittausta. Jari Pajusen mukaan kokemusta siitä, miten hyvin kyselyt ennakoivat lopullista vaalitulosta, ei toistaiseksi siis ole.

Kysely on tehty 20.2.–2.3. ja siihen on vastannut 989 ihmistä. Puoluekantansa kertoi 72,4 prosenttia vastanneista. Kysely on tehty puhelinhaastatteluna.

Lue seuraavaksi