1. yle.fi
  2. Uutiset

Republikaanit esitteli Obamacaren korvaajan: Vakuutuspakko pois, uudenlainen tukijärjestelmä

Suunnitelmana on purkaa osa Obamacaresta, muun muassa tulojen mukaan annettavat tuet poistetaan.

Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus
Obamacaren kannattaja kuvattuna Yhdysvaltain Massachusettsissa.
Obamacaren kannattaja kuvattuna Yhdysvaltain Massachusettsissa lokakuussa 2013.Yoon S. Byun / EPA

Tiistaina julkaistu republikaanien terveydenhuoltosuunnitelma oli odotettu paperi.

Edeltäjänsä presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen peruminen oli yksi presidentti Donald Trumpin keskeisimmistä vaalilupauksista. Kampanjan aikana Trump keskittyi lähinnä lain parjaamiseen, mutta ei paljastanut, kuinka hän aikoo uudistaa terveydenhuollon.

Nyt esitelty 123-sivuinen lakiehdotus valotti viimein asiaan.

Republikaanien ehdotus säilyttäisi jotain Obamacaren kohtia mutta osa sen ydinsäädöksistä puretaan. Uusi laki ei enää pakottaisi yhdysvaltalaisia hankkimaan sairausvakuutusta sakon uhalla.

Suositut kohdat säilytettäisiin

Laki myös poistaisi tulojen mukaan myönnettävät tuet, joiden avulla pienituloiset saattoivat ostaa sairausvakuutuksen. Tilalle tulisi malli, jossa vakuutuksen hankkijalle myönnetään verotukea. Tuen määrä riippuu ostajan iästä ja tuloista.

Laki säilyttäisi kaksi Obaman lain suosittua kohtaa. Se estäisi vakuuttajia kieltäytymästä myymästä vakuutusta ihmisille, joilla on jo todettu sairaus sekä antaisi alle 26-vuotiaille luvan pysyä vanhempiensa vakuutuksessa.

Obamacare-laki astui voimaan vuonna 2010 pitkän väännön jälkeen. Sitä on arvosteltu paljon, mutta viime aikoina lain suosia on noussut. 20 miljoonan yhdysvaltalaisen lasketaan voineen hankkia vakuutuksen Obamacaren ansiosta.

Kritiikkiä myös puolueen sisältä

Republikaanit eivät esitelleet lakiehdotuksen arvioituja kustannuksia. Lain luvattiin asettavan potilaan jälleen terveydenhuollon keskiöön.

– Laki vähentää kustannuksia, lisää kilpailua ja mahdollistaa kaikille amerikkalaisille laadukkaan sairausvakuutuksen, joihin heillä on rahaa, edustajainhuoneen puhemies, republikaanien Paul Ryan sanoi.

Demokraatit arvostelivat suunnitelmaa välittömästi. He ovat sanoneet, että Obamacaren purkaminen riistää miljoonilta oikeuden huokeaan terveydenhuoltoon.

Nyt julkaistu lakiehdotus on jo ennalta herättänyt kritiikkiä myös republikaanipuolueen sisällä. Konservatiivien mielestä se on vain uusi, erilailla verhottu ja yhtä kallis versio Obamacaresta.

AFP, AP

Lue seuraavaksi