Hyppää sisältöön

Millainen olisi kokoomuksen unelmakunta? Kuin Kuopio

Jos kokoomus saisi päättää, kaupungit kasvaisivat ylöspäin, väki heiluisi terasseilla pitkälle kesäyöhön ja Suomen kunnat ottaisivat mallia Kuopiosta. Kysyimme puolueilta, millainen niiden ihannekunta olisi.

Kokoomuksen unelmakunnassa lapset liikkuvat vähintään tunnin päivässä, koulut lisäävät urheilutunteja ja keskellä toria seisoo Mannerheimin patsas.

Tämä selvisi, kun kävimme vaaliohjelmat läpi ja pyysimme puoluetoimistoja ryhtymään kuntaonnelan yksinvaltiaiksi. Kokoomuksesta tehtävään tarttui ohjelmapäällikkö Antti Vesala, jonka mukaan Mannerheim sopii ihannekunnan paraatipaikalle, koska sotamarsalkka on "kansakuntaa yhdistävä ja laajasti arvostettu hahmo".

Myös kokoomuslaiseen kuntautopiaan sopiva musiikki löytyy helposti. Kappale on hiphop-artisti Elastisen hitti Eteen ja ylös. Siinä alansa kovatuloisimpiin muusikkoyrittäjiin kuuluva Elastinen räppää, että "Mitä tahdon voin saavuttaa / koval duunil asiat vaan onnistuu."

Kyseessä on amerikkalaisen unelman oppikirjaesimerkki, jossa "Pahin vastus kattoo mua peilistä" ja ne saavat luun kurkkuun, jotka sanovat: "et pysty, et voi, ei kannata", "kun tulosta taas teen".

Antti Vesala perustelee valintaa kappaleen positiivisuudella.

Miltä kokoomuslainen unelma sitten näyttää? Vaikka antaisi vapaat kädet, vaalien alla konkretia on usein vähissä, koska puolueet eivät halua pyllistää potentiaalisille äänestäjille.

Kokoomuksen kuntavaaliohjelmasta selviää ainakin se, että kaupunkikuvaan kuuluvat pitkään kesäyöhön auki olevat terassit. Kokoomuslaisessa onnelassa porvari ei nuku huonosti, vaan valvoo kaupungilla.

Jos kokoomus saa päättää, kaupungit ovat tiiviitä ja kasvavat ylöspäin, koska tonttimaa on kallista. Samaan hengenvetoon synninpäästön saavat kuitenkin suuria kaupunkeja ympäröivät, kokoomuksen hallitsemat kehyskunnat, sillä puolueen ihanteisiin kuuluvat myös maaseutumaiset omakoti- ja rivitalot, joihin kannattajakunta on perinteisesti kurvannut omalla henkilöautolla tai parilla.

Kokoomus kumartaa joka suuntaan toisin kuin esimerkiksi kristillisdemokraatit, joka kertoo suoraan, että puolueen ihanne on vireän maaseudun ympäröimä pikkukaupunki.

**Kokoomusutopiassa kukoistavat **niin kehäteiden jättimarketit kuin keskustojen pikkukaupat. Suosiotaan nostaneiden vihreiden pelko näkyy siinä, että vanha autopuolue korostaa nyt myös pyöräteiden rakentamista.

Se ei tarkoita, ettei kokoomus-Suomeen mahtuisi yhä lisää toriparkkeja. Vaatimuksia uusien asuintalojen pysäköintipaikkojen määristä puolue sen sijaan olisi valmis väljentämään.

**Kokoomuksen tärkein tavoite **voi yllättää, sillä "puolue haluaa rakentaa tulevaisuuden sivistyskuntaa, jossa koulut ovat toimivia, terveitä ja turvallisia". Oppositiosta on arvosteltu, että sivistyksen korostaminen on erikoista, kun hallitus samalla leikkaa koulutuksesta.

Koulujen komeilu kokoomuskunnan silmäteränä ei ole ihme, sillä kunnille jää entistä vähemmän mihin keskittyä, kun hallitus siirtää terveyskeskukset ja sairaalat maakuntien huoleksi.

**Nykyisistä paikkakunnista **lähimpänä kokoomuslaista unelmaa on Kuopio. Järvenpääläinen Vesala nostaa Kuopion esimerkiksi, koska siellä väestö kasvaa, työttömyys vähenee ja kotiseutuylpeys kukoistaa.

Ja se on lisättävä, että kokoomus oli viime kuntavaaleissa kaupungin suurin puolue.

Kokoomuksen vaaliteemat, ehdokkaat ja näkemykset kuntavaalikysymyksistä ovat tänään tiistaina esittelyssä, kun Ylen Puoluepäivät käynnistyvät.

.
.