Viipyykö toimeentulotukesi? – Pika-apua voi nyt hätätilanteessa saada ruokaan ja lääkkeisiin

Ruokaa ja välttämättömiä lääkkeitä tarvitsevat saavat Kelalta maksusitoumuksen kauppaan tai apteekkiin jo saman päivän aikana.

toimeentulotuki
Kelan toimisto Tampereella
Antti Eintola / Yle

Kelaan siirtyneiden toimeentulotukihakemusten ruuhkautuminen on poikinut kokonaan uuden tukimuodon hätää kärsiville ihmisille. Maaliskuun alusta lähtien Kela on voinut antaa pikaisia maksusitoumuksia ruokakauppaan tai apteekkiin, kertoo keskisen vakuutuspiirin toimeentuloturvaetuuksien ratkaisukeskuksen päällikkö Kristiina Wallenius.

– Tämä todella kiireellisten pikakäsittely koskee vain aivan äärimmäisiä hätätilanteita. Kyseessä on silloin sellainen tilanne, ettei ihmisellä ole mahdollisuutta hankkia ruokaa ja todella tärkeitä lääkkeitä, ja siihen annetaan maksusitoumus. Tämä pika-apu käsitellään kiireellisenä saman päivän aikana. Varsinainen toimeentulotuki käsitellään normaalimenettelyssä.

Kelan keskiseen vakuutuspiiriin kuuluvat Pirkanmaan lisäksi Kanta-Häme ja Etelä-Pohjanmaa. Walleniuksen mukaan uutta todella kiireellisen toimeentulotuen ratkaisumenettelyä ei alueella vielä tunneta.

– Alueella näitä hakemuksia on ollut vielä aika vähän, siinä 10-20. Luulen, ettei tätä mahdollisuutta vielä tunneta kauhean hyvin.

Kelalla on myös toinen, tunnetumpi, toimeentulohakemusten käsittelymenettely, sanoo Wallenius.

– Meillä on normaalikin kiireellisen toimeentulotuen hakemuksen käsittelymenettely, jossa päätös annetaan samana tai seuraavana päivänä. Niitä hakemuksia tulee siinä 40-50 päivässä.

Apua ruuhkan purkuun

Kela esitti helmikuun lopulla kunnille pyynnön, että niiden virkailijat tulisivat apuun purkamaan hakemussumaa. Kelan pääjohtaja Elli Aaltosen mukaan pyyntöön on myös tartuttu.

Pirkanmaalla yhteistyö kuntien kanssa on sujunut yleisesti ottaen hyvin, kiittelee Kristiina Wallenius.

– Monia ongelmallisia asioita on palavereissa käyty läpi. Kunnat tunnistavat asiakkaiden hädän ja ovat mahdollisuuksiensa mukaan auttamassa.

Myös uusia työntekijöitä toimeentulotukihakemusten käsittelyyn on tulossa, vakuuttaa Wallenius.

– Meillä keskisessä vakuutuspiirissä rekrytoitiin jo viime vuoden puolella lähes 100 uutta työntekijää ja nyt meillä on vielä noin parinkymmenen henkilön lisärekrytoinnit menossa. Uusia hakemuskäsittelijöitä saadaan viimeistään huhtikuun alussa, mutta heitä pyritään ottamaan jo maaliskuun puolella niin paljon kuin vain ehditään.