Maanviljelijä Juha jätti peltonsa ja päätti toteuttaa unelmansa ulkomailla – sai roolin menestysleffan jatko-osasta

Maatilan työt Hollolassa eivät kannattaneet, ja Juha Pihanen päätti seurata unelmaansa kansainvälisenä näyttelijänä. Ura ei ole kulkenut tyypillisiä reittejä.

Juha Pihasen mukaan se, että on Suomessa menestyksekäs näyttelijä, ei toimi Amerikassa. – Jos olet maineikas Suomessa, sillä ei ole mitään merkitystä Losissa. Sinun pitää luoda ura paikan päällä. Oikotietä ei ole. Kuva: Noora Flekander / Yle

Juha Pihanen viljeli hollolalaisen maatilan pelloilla niin mallasohraa, hernettä, rypsiä, vehnää kuin ruistakin. Metsää riitti. Yhdennentoista polven maanviljelijä Pihanen kaipasi kuitenkin jotakin muuta.

– En ollut niin rakastunut viljelykseen, että olisin suostunut loppuelämän velkavankeuteen. Täytyi olla niin isot tilakoot, että sieltä tulee suurtuotannon edut.

Pihanen päättikin luoda uran kansainvälisenä näyttelijänä. Näyttelemiseen Pihanen hurahti suhteellisen myöhään, 35-vuotiaana. Lahden ammattikorkeakoulussa oli alkamassa musiikkiteatterilinja, ja Pihanen päätti hakea mukaan. Tämän jälkeen hän lähti New Yorkiin.

– Pääsin siellä kouluun ja jäin sinne. Se tuli sitä kautta vahingossa.

Tykkäisin pahisrooleista ja synkemmistä vesistä, mutta ympärilläni olevat ihmiset ovat sitä mieltä, että olen koomikko.

Juha Pihanen

Vuosien työ ulkomailla tuotti tulosta. Pihanen nähdään ensi lokakuussa ensi-iltaan tulevassa _Kingsman: The Golden Circle _-leffassa, jossa hän näyttelee puheroolin. Elokuvan pääosissa nähdään esimerkiksi Colin Firth.

Pihanen kertoo pitävänsä itseään draamallisena näyttelijänä, vaikka muut ovat eri mieltä. 

– Tykkäisin pahisrooleista ja vähän synkemmistä vesistä, mutta ympärilläni olevat ihmiset ovat enemmän sitä mieltä, että olen koomikko. Myös impro on kivaa ja alan sitä puolta pikku hiljaa löytämään itsestäni.

Uraa monessa eri maassa

New Yorkissa Pihanen opiskeli Stella Adler Studio of Actingissa. Opinnot kestivät kaksi ja puoli vuotta. Valmistuttuaan työlupa-asiat tulivat tielle.

Pihanen lähti Berliiniin ja sieltä Lontooseen, jossa ura lähti parempaan nostoon.

– Lontoo on nousussa leffakaupunkina. Siellä kuvataan paljon isoja leffoja,  kuten Marvelit ja Tähtien sodat.

Kun saa koe-esiintymisen, takataskussa täytyy olla paljon asioita.

Juha Pihanen

Pihasen mukaan leffa- ja tv-puoli ovat kaksi eri asiaa. Leffoissa isot roolit jaetaan sen perusteella, kuinka paljon kuvitellaan näyttelijän saavan lippuja myytyä.

 –Jokaisella näyttelijällä on luku, joka kertoo, kuinka paljon saa kassaan rahaa. Isoista rooleista ei tapella, vaan ne ovat pikkurooleja. Jos pikkurooleja tulee tarpeeksi, voi päästä isompiin rooleihin.

Koe-esiintymisiin panostettava

Jos näyttelijästä pidetään, saa kutsun yhä uudestaan. Pihanen kertoo, että hänellä on ollut hyvä sauma ja muutama iso roolittaja on kutsunut jo useamman kerran.

– Minulla on ollut lähellä muutama hyvä rooli ja minut on kutsuttu aina uudelleen.

Pihanen on huomannut, että varsinkin Lontoossa koe-esiintymisiä on niin vähän, että niihin täytyy olla todella hyvin valmistautunut.

– Lontoossa koe-esiintymisiä on hirveän harvoin suhteessa Los Angelesiin. Kun saa koe-esiintymisen, takataskussa täytyy olla paljon asioita.

Aloitti ratsastamisen allergisena

Joskus näyttelijät ovat valehdelleet osaamistaan roolien toivossa. Se kostautuu.

– Siitäkin on varoittavia esimerkkejä. Kun käy ratsutunneilla, joutuu sen tekemään. Kuvaustilanteessa tuodaan hevonen.

Menestyksen toivossa joutuukin tekemään monia uhrauksia.

On paljon rooleja, joihin ei pääse edes ehdolle, jos ei osaa ratsastaa. On se kivaa, mutta minulla on itselläni allergia.

Juha Pihanen

Viimeisimpänä Pihanen aloitti viime syksynä Lontoossa intensiivikurssilla ratsastamisen, vaikka on allerginen hevosille.

– On paljon rooleja, joihin ei pääse edes ehdolle, jos ei osaa ratsastaa. On se kivaa, mutta minulla on itselläni allergia. Serkullani oli ravitalli, ja en pystynyt olemaan siellä sisällä.

Kielitaidosta ja ulkonäöstä hyötyä

Erottuminen on tärkeää. Eräs venäläinen näyttelijä oli tullut sanomaan Pihaselle, että he ottavat mieluummin skandin venäläisen rooliin kuin aidon venäläisen.

– Olen venäläisen rooleihin ollut aika monta kertaa ehdolla puhumatta kieltä hyvin.

Lontoossa menestyminen ei ole helppoa. Tie tähteyteen on usein hidas prosessi.

– Useammat kyrpiintyvät ja jättävät homman sikseen. Se on näyttelijälle tuskaista, koska et pääse näyttämään taitojasi. Losissa taas joudutaan ottamaan enemmän koe-esiintymisiin.

Pihanen kertoo, että ne näyttelijät, jotka tekevät töitä, työskentelevät koko ajan.

– Kuuluisuus tuo kuuluisuutta. Vaikka olet hyvä näyttelijä, mutta et ole valmiiksi kuuluisa, et saa niin helposti duunia.

Myös Pihanen tunnistaa omasta elämästään tämän.

Agentti sanoi, että älä ota tätä juttua, koska jos otat, sinua ei palkata enää mihinkään.

Juha Pihanen

– Joulun jälkeen kun minusta tuli isot otsikot (siirryt toiseen palveluun), se oli minun 15 minutes of fame. Nyt minustakin tietävät sellaiset ihmiset, jotka eivät aiemmin tienneet.

Pihanen on joutunut kieltäytymään rooleista ja se on kannattanut. Viime syksynä hän oli ehdolla kolmen vuoden mainosprojektiin.

– Agentti sanoi, että älä ota tätä juttua, koska jos otat, sinua ei palkata enää mihinkään. Naamasi on sen jälkeen niin tuttu siitä roolista, että sinulla ei ole enää mitään mahdollisuuksia saada muuta näyttelijän duunia.

"Menen eteenpäin päivä kerrallaan"

PIhasen mukaan suomalaiset näyttelijät ovat hyvin erilaisia kuin esimerkiksi amerikkalaiset. Se näkyy tavassa tehdä työtä.

– Siinä on myös hyvät puolensa. Suomalaiset ovat työteliäitä ja asiat tehdään vakavasti.

New Yorkissa tilanne on tyypillisesti se, että näyttelijät pitävät itseään loistavina, vaikka lopputulos ei sitä olisikaan. Suomalaiset tekevät sen, minkä lupaavat.

– Olemme uskollista porukkaa. Jos sinua kuvataan ja olet huono, siinä kusettaminen ei onnistu.

Kukaan ei tule Suomesta hakemaan ja omaan erinomaisuuteensa ei kannata rakastua. Jopa isot tähdet kilpailevat rooleistaan.

Juha Pihanen

Pihanen kannustaa muitakin yrittämään. Ei ole mahdottomuus lähteä vuodeksi Lontooseen tai jonnekin muualle. Pahin, mitä Pihasen mukaan voi tapahtua on se, ettei pääse mihinkään ja tulee viettäneeksi vuoden jossain.

– Kukaan ei tule Suomesta hakemaan ja omaan erinomaisuuteensa ei kannata rakastua. Jopa isot tähdet kilpailevat omista rooleistaan.

Pihanen ei ole kuitenkaan jättänyt täysin Hollolaa, vaan reissaa edelleen Suomesta Englantiin. Maanviljelijä hän ei kuitenkaan enää ole, vaan näyttelijä. Lisäksi teatteriprojekti Laukes Lahdessa pitää kiireisenä.

– Menen eteenpäin päivä kerrallaan. Nytkin olen lähdössä taas Lontooseen kuvauksiin, Pihanen sanoo.