Vantaan luvut julki: Vasemmisto jyrää, kokoomuksen kannatus luisuu

SDP on noussut suosituimmaksi puolueeksi Vantaalla, selviää Ylen tuoreesta puoluekannatusmittauksesta.

Vantaa
Puoluekannatusarviot, Vantaa 2016
Yle Uutisgrafiikka

Vasemmistopuolueet – SDP ja vasemmistoliitto – vahvistavat asemiaan Vantaalla, käy ilmi Ylen Taloustutkimuksella teettämästä puoluekannatusmittauksesta.

Ykkössijaa Vantaalla pitää SDP, kuten koko maan kattavassa kyselyssäkin. Sen kannatusprosentti on kaupungissa nyt 29,4 – eli yli kaksi prosenttiyksikköä suurempi kuin vuodenvaihteessa, jolloin Yle julkaisi Vantaan puoluekannatusmittauksen edellisen kerran.

Vasemmistoliitto puolestaan on kirinyt kahdessa kuukaudessa 1,8 prosenttiyksikköä. Perussuomalaisten lasku näyttää tässä kyselyssä pysähtyneen: puoluetta äänestäisi nyt 10,5 prosenttia puoluekantansa kertoneista.

Kuntavaaleihin on tasan kuukausi aikaa. Vaaleihin lähdetään Vantaalla tällaisista asetelmista:

Vantaan vaaliastelmat
Yle Uutisgrafiikka

Samalla kun vasemmistopuolueet ovat kohentaneet asemiaan, on kokoomuksen suosio Vantaalla laskenut, laskua on tullut peräti 2,9 prosenttiyksikköä. Puolue on kuitenkin edelleen toiseksi suosituin, kuten tammikuussa julkaistussa kyselyssäkin.

Kolmatta sijaa pitää vihreät. Sen kannatus on pysynyt käytännössä ennallaan, yli 17 prosentissa. Esimerkiksi naapurikunta Helsingissä vihreiden suosio on samassa ajassa noussut yli kaksi prosenttiyksikköä.

Kampanjat ovat vasta aluillaan

Vantaalla yksi aihe puhuttanee tänäkin keväänä ylitse muiden: talouden ja investointien kanssa tasapainoilu. Kaupungin väkiluku on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, mutta vaikka suuri osa Vantaalle muuttavista on työikäisiä, eivät kunnan verotulot ole kasvaneet samassa suhteessa.

Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen arvioi, että tällä viikolla julkaistut kuntakohtaiset puoluekannatusmittaukset heijastelevat vielä tässä vaiheessa valtakunnallisia lukemia. Syynä on se, etteivät paikalliset vaalikampanjat ole päässeet kunnolla käyntiin.

– Nyt kampanjointi vasta pikkuhiljaa alkaa, kun ehdokasasettelu on saatu päätökseen, Pajunen sanoo.

– Mitä lähemmäksi vaalit tulevat, sitä enemmän paikalliset teemat tulevat esiin. Se vaikuttaa myös kaupunkikohtaisiin [puoluekannatustuloksiin].

Vantaalla suuret puolueet ovat saaneet listansa täyteen perussuomalaisia lukuun ottamatta.

Vihreiden suosio noussut vaalien jälkeen eniten

Edellisissä, syksyn 2012 kuntavaaleissa SDP ja kokoomus saivat Vantaalla yhtä monta valtuustopaikkaa eli kahdeksantoista.

Kun helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa toteutettua puoluekannatusmittausta vertaa viime vaalien tulokseen, eniten kannatustaan ovat menettäneet kokoomus ja perussuomalaiset: edellinen 4,6 ja jälkimmäinen 5,2 prosenttiyksikköä.

Kovimpia nousijoita ovat SDP (3,4 prosenttiyksikköä), vihreät (3,9) ja vasemmistoliitto (2,6).

Tässä kyselyssä SDP:n ja kokoomuksen välinen ero on lipsunut jo liki yhdeksään prosenttiyksikköön.

Puoluekannatusarviot, Vantaa 2012
Yle Uutisgrafiikka

Ylen puoluekannatusmittaus on tehty 20.2.–2.3. ja siihen on vastannut 980 vantaalaista. Kyselyn virhemarginaali on kolme ja puoli prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimus on toteutettu puhelinhaastatteluna.

Puoluekantansa kertoi 62,6 prosenttia vastanneista. Se on kymmenkunta prosenttiyksikköä vähemmän kuin Helsingin puoluekannatusmittauksessa mutta enemmän kuin valtakunnallisessa kyselyssä.

Yle teettää kaksi perättäistä kuntakohtaista puoluekannatusmittausta nyt ensimmäisen kerran. Helsinkiä koskenut kysely julkaistiin eilen keskiviikkona.