Unkarin parlamentti hyväksyi kaikkien turvapaikanhakijoiden pidättämisen

Unkariin tulevat turvapaikanhakijat voidaan uuden lain myötä sulkea maan etelärajoilla sijaitseviin pakolaiskeskuksiin, joissa heidän on odotettava turvapaikkapäätöstä.

Ulkomaat
Unkarin ja Serbian raja.
Unkarin ja Serbian rajalla vahvistettiin maaliskuun alussa aitaa, maahan pyrkivien turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten pysäyttämiseksi. Sandor Ujvari / EPA

Selvällä enemmistöllä hyväksytty päätös koskee myös maassa jo olevia turvapaikanhakijoita. Etelärajalle aiotaan rakentaa kahdesta kolmeen uutta pakolaiskeskusta.

Muutoksen myötä turvapaikanhakijat eivät voi vapaasti liikkua Unkarin sisällä tai lähteä maasta turvapaikkahakemuksen käsittelyn aikana.

Unkarin oikeistolaista Fidesz-puoluetta edustava pääministeri Viktor Orbán on perustellut lakia terrorismiuhalla. Fideszillä on yhdessä tukipuolueensa Kristillisdemokraattisen Kansanpuolueen kanssa kaikkiaan 131 paikkaa 199-paikkaisessa parlamentissa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitäneet lakia pakolaissopimuksen ja ihmisoikeuksien vastaisena. Amnesty Internationalin mukaan uudet säännökset ovat vastoin EU:n perusperiaatteita, joiden mukaan on kiellettyä pidättää joku sen takia, että hän on hakenut turvapaikkaa.

Unkari luopui turvapaikanhakijoiden sulkemisesta pakolaiskeskuksiin vuonna 2013 YK:n pakolaisjärjestön ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen painostuksesta. EU-lainsäädännön mukaan pidätyksiin pitää olla erityinen peruste ja viime vuonna iranilaispakolainen voitti oikeusjutun Unkaria vastaan oltuaan pidätettynä 58 päivää. Nyt hyväksytty lainsäädäntö merkitsee palaamista jo kertaalleen hylättyyn käytäntöön.

Lähteet: AFP, Reuters