Vuoden tieteentekijä naistenpäivästä: "Shut up and be pretty"

Perinteentutkija Olga Davydova-Minguet sanoo, että naistenpäivänä korostetaan liikaa naisten viehätysvoimaa sekä sukupuolieroa.

kansainvälinen naistenpäivä
Olga Davydova-Minguet
Tieteentekijöiden liitto valitsi filosofian tohtori Olga Davydova-Minguet'n Vuoden tieteentekijäksi syksyllä 2016. Heikki Haapalainen / Yle

Naistenpäivänä 8. maaliskuuta naisia kukitetaan, heidän viehätysvoimaansa kehutaan ja ovia avataan. Useimmiten kohteliaisuuksista vastaa miespuoliso kuohujuomapullo kädessään.

Perinteentutkija Olga Davydova-Minguet Itä-Suomen yliopistosta kummeksuu sen korostamista, kuinka miehet ja naiset olisivat täysin erilaisia ja heidän yhteiskunnalliset vastuunsa olisivat erilaiset.

Ristiriidat, ongelmat ja kipu ovat useimmiten poissa.

Olga Davydova-Minguet

– On tietenkin hienoa, jos naisten oikeuksien puolesta pidetään ääntä, kuten YK on kansainvälisen juhlapäivän määrittänyt. Vääränlainen naisten ylistäminen ja kaupallisuus voivat kuitenkin merkitä naisen paikan määrittämistä kapeaksi.

Davydova-Minguet ihmettelee, miksi naistenpäivänä yleensä vanhojen naisten juhlistaminen jää vähemmälle.

– Esillä on viehätysvoima ja hedelmällisyys eli kauneus ja nuoruus. Ristiriidat, ongelmat ja kipu ovat useimmiten poissa. Shut up and be pretty (suomeksi: turpa kiinni ja ole kaunis), kärjistää joensuulaistutkija.

Sapekasta palautetta

Venäjällä naistenpäivä on kansallinen vapaapäivä, jolloin miehet huomioivat äitejä, vaimoja, sisaria, tyttäriä – kaikkia naisia. Tutkija Olga Davydova-Minguet kertoo, kuinka naistenpäivä on Venäjällä yhä vahvana elävä myöhäis-neuvostoliittolainen traditio.

– Ensin juhlitaan miehiä neuvostoarmeijan perustamispäivänä 23. helmikuuta ja sitten on naisten vuoro. Mieheyden ja miehen roolin kohottamisen jälkeen tuodaan esiin naisten osalta heikkous, puolustettavuus, äidillisyys ja kauneus.

Davydova-Minguet on ennenkin ottanut kantaa naistenpäivän viettämiseen (siirryt toiseen palveluun). Kriittistä palautetta sateli.

– Venäläisnainen soitti minulle ja alkoi huutaa luuriin, kuvailee tutkija yhtä tilannetta.