1. yle.fi
  2. Uutiset

Tyksin sairaanhoitajat vetoavat käsityöharrastajiin: Syöpäosastolla huutava pula sytomyssyistä

Sytomyssy suojaa syöpäpotilaan herkkää päänahkaa.

syövät
virkattu myssy
Myös muissa sairaaloissa on järjestetty sytomyssykeräyksiä. Tämä myssy on lahjoitettu Kanta-Hämeen keskussairaalaan. YLE / Sari Törmikoski

Turun yliopistollisen keskussairaalan aikuisten syöpätautien vuodeosastolla on huutava pula sytomyssyistä.

Kyse on myssystä, jota rankkoja syöpäihoitoja läpi käyvät syöpäpotilaat käyttävät herkän päänahkansa suojaamiseen. Näin talvella suojaa tarvitaan pakkaselta, kesällä auringolta.

Sairaanhoitaja Jenni Jaakola kertoo, että myssyjä on ajoittain saatu lahjoituksena, mutta nyt niitä tarvittaisiin kipeästi lisää.

– Pari vuotta sitten saimme erilaisten käsityöryhmien kautta lahjoituksia ja MLL:n paikallisosasto toi meille ison laatikollisen myssyjä. Menekkiäkin kuitenkin valitettavasti on, Jaakola toteaa.

Ihmiset lähteneet mukaan

Sytomyssy voi olla neulottu, virkattu tai ommeltu. Materiaalin tulisi olla hengittävää ja miellyttävää paljasta päänahkaa vasten. Jenni Jaakola kertoo, että langoissa hyviä ovat bambu, puuvilla ja merinovilla. Ompeluun käy esimerkiksi puuvillakangas.

Jaakola on julkaissut Facebookissa päivityksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kannustaa ihmisiä valmistamaan sytomyssyjä. Kirjoituksen ansiosta Tyksiin on tuotu jo yksi lähetys myssyjä.

– Yllättävän paljon on tullut yhteydenottoja. Ihmiset ovat hyvin osallistuneet erilaisiin keräyksiin, kuten neuloneet villasukkia vastasyntyneille. Moni on jo etsinyt uutta tekemistä, joten sytomyssyjen tekeminen voi olla hyvää vaihtelua, Jaakola sanoo.

Olemme saaneet myssyistä hirveästi positiivista palautetta.

Jenni Jaakola

Myssyt saavat sairaalassa paljon kiitosta. Kukin syöpäpotilas saa valita erikokoisista ja -värisistä myssyistä itselleen mieluisen.

– Monesti syöpäpotilailla ei ole itsellä aikaa tai voimia tehdä tällaista. Olemme saaneet myssyistä hirveästi positiivista palautetta, Jaakola sanoo.

Myssyjä voi toimittaa suoraan Tyksin syöpäosastolle (Syöpäosasto TA4, Kiinanmyllynkatu 4-6, Turku ja lisäksi niitä ottavat vastaan Turun Kangaskapina (Forum, Turku) sekä Kaisla (Brahenkatu 7, Turku) .

Lue seuraavaksi