Hyppää sisältöön

Viisi pohjoissavolaiskuntaa haki uutta tukea laajakaistarakentamiseen

Kyläverkkotuki oli nyt ensimmäistä kertaa haussa Pohjois-Savossa. Sitä hakivat Keitele, Leppävirta, Pielavesi, Suonenjoki ja Tervo.

Kuva: Kalevi Pitkäkangas / Yle

Laajakaistarakentamista pyritään vauhdittamaan Pohjois-Savossa kyläverkkotuen avulla. Tukimallia on jo hyödynnetty muissa maakunnissa ja se oli nyt ensimmäistä kertaa haussa Pohjois-Savossa.

Tuella voidaan täydentää Laajakaista kaikille -hankkeen aikana rakentunutta valokuituverkkoa alueilla, joilla markkinaehtoiset operaattorit eivät tarjoa sadan megan kiinteitä yhteyksiä. Tukea voidaan myöntää ensimmäistä kertaa myös taajama-alueille.

Tukea hakivat Keiteleen, Leppävirran, Pielaveden, Suonenjoen ja Tervon kunnat. Jos Pohjois-Savon ELY-keskus hyväksyy hakemukset, uusien nopeiden valokuituyhteyksien rakentaminen alkaisi touko-kesäkuussa.

Mahdolliset laajakaistahankkeet aiotaan toteuttaa laajalti yhteistyössä Savon Voima Verkko Oy:n kanssa, joka rakentaa maaseutukuntien taajamiin säävarmaa, maakaapeloitua sähköverkkoa. Yhtä aikaa rakentamisella saavutetaan merkittäviä säästöjä.

Kunnat suunnittelevat rakennuttavansa uudet verkkoyhteydet yhteistyössä kuntien omistaman laajakaistayhtiö Savon Kuidun kanssa. Savon Kuitu toimii rakennuttajana, palveluntarjoajana ja verkon ylläpitäjänä.

Kyläverkkotuella mahdollisesti toteutettavien laajakaistahankkeiden lisäksi valokuituverkkoa rakennetaan tulevana kesänä Rautalammilla, Juankosken taajamassa sekä Pielaveden Vaaraslahdessa.

.
.