Viron presidentti: Tunnemme olomme turvalliseksi Naton päätösten johdosta

Suomessa valtiovierailulla oleva Viron presidentti Kersti Kaljulaid pitää sotilasliitto Naton toimia Baltian turvallisuustilanteen kannalta riittävinä.

Viro
Uutisvideot: Viron presidentti valtiovierailulla Suomessa – Lehdistötilaisuus
Uutisvideot: Viron presidentti valtiovierailulla Suomessa – Lehdistötilaisuus

Viron presidentti Kersti Kaljulaid saapui tänään Suomeen valtiovierailulle. Kaljulaid ja hänen puolisonsa Georgi-Rene Maksimovsk tapasivat aamupäivällä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion.

Presidenttien tapaamisessa keskusteltiin monipuolisesti yhteistyöstä niin digitaalisissa projekteissa kuin turvallisuusasioissakin.

Molemmat presidentit pitivät hyvänä, että Yhdysvaltain uusi hallinto viesti muun muassa Münchenin turvallisuuskokouksessa helmikuun puolivälissä, ettei Atlantin ylittävään yhteistyöhön tule suuria muutoksia.

Molemmat korostivat yhteistyön merkitystä myös Euroopan unionin sisällä. Turvallisuushaasteet ovat jotain, johon yksittäisen maan voimavarat eivät riitä.

Nato ei valmistaudu sotaan

Presidentti Kaljulaid sanoi suhtautuvansa tilanteeseen rauhallisesti. Sotilasliitto Naton päätökset lisätä läsnäoloa Itä-Euroopassa ja Baltiassa ovat riittäviä.

– Tunnemme olomme turvalliseksi Naton päätösten johdosta. Ja tiedämme, että Yhdysvallat säilyttää johtavan roolinsa Natossa. Joten olemme aika rauhallisia, sanoi Kaljulaid.

Toisaalta Kaljulaid korosti, että sotilasliiton päätöset perustuvat 360-asteen näkökulmaan ja kattavaan tilanneanalyysiin. Kyse ei ole sotaan valmistautumisesta, vaan normaalista varautumisesta.

– Olen huolissani vain yhdestä asiasta, kommunikaatiosta. Monet ihmiset ovat viime kuukauden aikana saaneet käsityksen, että Itämeren alueella olisi meneillään jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Sen sijaan me näemme, että Nato rauhaa ylläpitävänä järjestönä järjestää tarpeellista pelotetta, jonka se katsoo olevan riitävää nykytilanteessa.

–Jostain syystä maailmalla silti leviää käsitys, että nyt ehkä valmistaudutaan johonkin synkempään. Niin ei todellakaan ole. Meidän on saatava tämä viesti lävitse, sanoi Kaljulaid.

Myöhemmin päivällä Kaljulaid tapaa eduskunnan puhemies Maria Lohelan (ps.) sekä pääministeri Juha Sipilän (kesk.).